Кві
24

Грубі помилки веб-дизайну і як їх уникнути

Автор: Наталія

Грубі помилки веб-дизайну і як їх уникнутиПомилятися властиво кожному. У веб-дизайні є ряд деталей, які можуть нашкодити, проте є багато легких способів виправити недоліки, тим самим підвищити рівень проекту. Навіть мінімальна помилка в дизайні (неправильне введення цифри) може призвести до суттєвих втрат.  І тому, щоби врятувати проект від невдач, варто пильно відслідковувати загальні помилки веб-дизайну.

Отож, які ж загальні помилки найпоширеніші серед дизайнерів, і як їх виправити шукайте далі.

Помилки типографіки

В багатьох дизайн-проектах текст – домінуюча складова сторінки і при його оформленні найчастіше допускають помилки.  Шрифтове оформлення сторінки повинне покращувати сприйняття текстової інформації, про що часто  забувають дизайнери.  При правильному виборі шрифту кожен фрагмент можна зробити цікавим і легким у сприйнятті. Сучасні дизайнери вже знають про роль шрифту і тому витрачають немало часу на його вибір та тестування нових (підібрати нові і безкоштовні шрифти можна тут).

Хоча змішування шрифтів є популярним сьогодні, але з цим необхідно бути обережним. Не слід змішувати занадто багато шрифтів. Комбінування двох-трьох шрифтів набагато ефективніше, ніж застосування колекції Google Web Fonts. Для підвищення читабельності двох шрифтів цілком достатньо: один для заголовків, інший для решту тексту. І запам’ятайте: ніколи не використовуйте більше як три шрифти на одній сторінці.

На зручність сприйняття також впливає контраст між кольорами тексту і фону. Однією з пропозицій покращення читабельності тексту є вибір протилежного кольору шрифту до кольору фону.

В цьому сучасному комп’ютерному столітті не слід турбуватися про відступи і поля, оскільки екрани на 21” надають достатньо вільного простору. Щоб дарма не витрачати вільне місце на сторінці, необхідно зберігати інтервал збалансованим і рівним. Це стосується як зовнішніх так і внутрішніх полів.  Для забезпечення більш організованого вигляду сторінки можна використати систему сітки (grid system), що і роблять успішні дизайнери.

Система сітки

 Кам’яний вік веб-дизайну

Це повинно каратися. Дизайнери, які до сьогодні використовують таблиці і пропагують використання Microsoft Frontpage … це дуже «застарілі» дизайнери. Варто будь-якою ціною уникати старих елементів, таких як анімовані GIF­-зображення, фонова музика чи кадри. Все це вийшло не тільки з моди, а і з веб-стандартів. Застрарілі елементи знижують час завантаження сторінки, гірше індексуються, а в нові браузери не можуть інтерпретувати їх код належним чином. Нові технології  у вебі з’являються постійно, і важливо, щоб кожен дизайнер чи розробник йшов в ногу з ними. Якщо у ваш ще залишилися старі веб-сторінки з даними елементами, поверніться в сучасність і оновіть їх, якщо не хочете дурної слави і такого сайту (див. нижче).

Сайт минулого

Розмір і пропорція тексту

Розмір і пропорції є важливими елементами системи сітки, оскільки мають властивість вказувати користувачу, що важливе, а що можна і опустити. Панель навігації повинна бути розміщена у верхній, в гіршому випадку на боковій панелі, але вона завжди повинна бути видимою користувачу, який «прогулюється» вашим сайтом. Також доцільним є виділення важливих елементів збільшенням їх пропорцій.

Коли користувач завантажує веб-сторінку вперше, для того, щоб дізнатися, що є важливе на сайті, де навігація, чи є система сітки, де контент, чи контент простий для читання і т.д. він повинен витратити не більше трьох секунд. Якщо ці елементи важко знайти і за хвилину, то навряд чи користувач до вас знову завітає. Тому подбайте про своїх відвідувачів, допоможіть їм якнайшвидше зорієнтуватися на вашій сторінці.

Пам’ятайте про головну ціль

Забувши головну ціль – ви суттєво зіпсуєте дизайн сайту. Якщо проектуєте сайт для електронної комерції і у вас виникла ідея, яка не підходить до проекту даного типу, не варто її додавати тільки через те, що вважаєте це цікавим.

Не слід захоплюватися чимось іншим, що не стосуються проекту. І не важливо, скільки особливостей можна включити у дизайн, сайт повинен містити тільки ті, які є кращими для поточного проекту, виконують основні його завдання і доступні для користувача. Виробіть звичку регулярно перевіряти як просувається проект і вносити зміни тільки там, де це необхідно.

Загальні фактори «браку» проекту

Причиною «бракованого» проекту можуть бути і інші фактори

  • Використання міжрядкового інтервалу (Line Height)

Експерти вважають, що на хороший дизайн також впливає Line Height – міжрядковий інтервал. Для задання відступів і хорошого зовнішнього вигляду оптимальною вважається інтервал 1,3-1,6 em.

  • Візуалізація

Візуальна ієрархія відіграє важливу роль у зовнішньому вигляді і ефективному дизайні. Створюючи ієрархію можна підкреслити важливішу інформацію на веб-сторінці, щоби змучити відвідувача прочитати стільки, скільки необхідно йому для прийняття рішення залишитися на сторінці.

  • Вибір сумісного браузера

Однією з найбільш недбалих грубих помилок, які ви можете допустити є його несумісність з веб-браузерами. Якщо веб-сайт сумісний не зі всіма браузерами, то велика кількість потенційних відвідувачів втрачається. Замість тратити час на підбір відповідного браузера користувач просто залишає цей ресурс, тому повне тестування на сумісність зі всіма браузерами не слід опускати.

 

Помилки є частиною розробки будь-якого проекту. В тому числі і у веб-дизайні. Але і є способи їх подолання, при умові, що помилки виявлені. Попереднє врахування типових помилок допоможе їх уникнути в процесі розробки, що суттєво підвищить якість і час роботи.

Автор Наталія

Опубліковано:
24/04/2015
Схожі публікації:

Comments are closed.

Powered by Disqus