Кві
09

Оновлення Google Panda і Penguin: способи відновлення позицій

Автор: Наталія

Оновлення Google Panda і Penguin: способи відновлення позиційНелегко оговтатися після оновлень гуглівських алгоритмів Panda і Penguin навіть коли ви знаєте як! Якщо ваш веб-сайт або його окремі веб-сторінки втратили позиції у результатах пошуковика через будь-яке з оновлень в цих алгоритмах, то для відновлення позиції слід змінювати свої стратегії і так, щоб ті відповідали вимогам алгоритмів.

Спробуємо пригадати, для чого розроблялися Panda і Penguin, що, надіємося, допоможе Вам згенерувати способи подолання проблем, які призвели до пониження рейтингу вашого сайту або ж видалення його з результатів пошуку.
Оновлення Google Panda і Penguin: способи відновлення позицій

Оновлення Google Panda

Відома також як оновлення алгоритму Farmer, Google Panda не така проста, як здається багатьом: це не звичайний пошук надмірності лінків на неякісних сайтах, який ще називають лінк-фармами (звідси Farmer), а алгоритм, розроблений шляхом багаточисленних оновлень, кожне з яких вишукує проблеми, вирішення яких спростило б пошук інформації для клієнтів Google.

Майте на увазі, що клієнтами Google є ті, хто використовує його в якості пошукової системи, шукаючи корисну інформацію за визначеною в умовах пошуку тематикою або за «ключовими словами». Основним обов’язком Google є забезпечення цих користувачів якісною інформацією, що є можливим через фільтрацію сторінок низької якості або ж цілих доменів, які містять неякісні інформаційні ресурси.

Як і з будь-яким алгоритмом пошуку від Google тільки обрані гуглівські співробітники до кінця розуміють, що саме ці машини вимірюють, але можна зробити інтелектуальне припущення, яке базується на аналізі елементів тих сайтів, які постраждали від оновлення Panda, а також змін, внесених на ці сайті, які призвели до покращення результату їх релевантності.

Елементи веб-сайту, з якими бореться Panda


Ось деякі фактори, які беруться до уваги алгоритмом Google Panda. Слід пам’ятати, що Panda працює на рівні домену, а не тільки на окремих сторінках, тому кожна сторінка сайту потерпатиме від зниження рейтингу.
Ось те, що не подобається алгоритму Panda:

  • веб-сайти з надмірною кількістю зворотніх посилань від лінк-фармів;
  • веб-сайти, які працюють в ролі лінк-фармів;
  • веб-сайти з бідним контентом;
  • сайти з надмірною кількістю реклами, навіть блоками Google Adsense;
  • надто оптимізовані сайти – гіпероптимізовані сайти і ті, до яких застосовувалися методи чорної оптимізації;
  • веб-сайти з бідною граматикою;
  • веб-сайти, які надто довго завантажуються;
  • подвійний контент – на додаток до штрафу за дублювання контенту;
  • високий показник відмов – відвідувачів, які залишають сайт одразу після того, як зайшли на його сторінки;
  • велика кількість неробочих лінків і помилок 404;
  • бідне SEO в розділі Head: описи тегів Title і Meta;
  • замало слів у контенті (Мет Кутс рекомендує мінімум 600-700 слів);
  • нерегульований спам у коментарях блогу;
  • нерегульовані спамові посилання у блогах.

В представленій в лютому 2011 році початковій версії Panda можливо і не було утисків за всіма переліченими факторами, але періодичні оновлення, а їх з лютого було близько 20, розширювали область дії алгоритму, метою якого є виключення зі списку чи пониження позицій тих сайтів, на яких було виявлено довільний з перелічених факторів.

Їх може бути і більше, але це основні недоліки, на думку постраждалих від дії алгоритму, за які карає Панда. Хоча і було заявлено, що понижений Пандою рейтинг неможливо відновити, але власники сайтів спростували цю інформацію.
Мет Каттс, головний інженер і керівник команди Google по боротьбі з пошуковим спамом , говорить «Для того, щоб відновити позиції сайту, втрачені через дію Panda, подивіться по-новому і запитайте себе «Наскільки переконливим є мій сайт?» Ми шукаємо високу якість. Ми шукаємо щось таке, знайшовши яке ви будете дійсно щасливі.»

Пропонуємо вам набір дії, виконання яких дозволить вам відновити позиції сайту, якщо він зник з гуглівської сторінки результатів пошуку.

Способи оновлення від наслідків Google Panda

Є немало методів, якими ви можете скористатися для підвищення рейтингу сайту після розгрому від Google Panda. В принципі, якщо ви виключили все з перелічених вище елементів, які визначають пониження, то успішні результати вам забезпечені. Google шукає сайти, які пропонують корисний контент і містять не надто багато реклами, яка відвертає увагу від змісту. Контент повинен бути грамотний і складатися не менше як зі 600 слів. Верхньої межі не визначено, але сам Мет Каттс рекомендує –  600 як мінімум.

Інструменти Google Page Size

Фактично, близько 12 % сайтів, які містили багато реклами зникли з результатів пошуку після введення в дію всіх оновлень Панди. Проте не всі з цих сайтів містили посилання з фарм-лінків, саме тому позначення «Farmer» вводить в оману і виникає запитання – чому цей термін сьогодні вже не використовується SEO-спеціалістами?  Таким чином:

  1. Мет Каттс радить зосередитися на верхній частині сторінки, або видимій її частині при завантаженні на пристроях з довільним розширенням екрану. Уникайте реклами на видимій при завантаженні частині ваших сторінок, якщо це не єдиний блок Adsense. Внутрішні посилання є прийнятними, але не заставляйте вашого читача  надто часто користуватися скролем для пошуку корисного контенту. Використовуйте інструменти Google Page Size і Google Analytics для вивчення того, як ваша сторінка виглядатиме на екранах з розширенням різних розмірів.
  2. Переконайтеся, що кожна сторінка має вдалий заголовок, який зацікавить читачів і що він дійсно супроводжується корисною інформацією, а не перенасичений партнерськими посиланнями чи рекламою. Залиште це для нижньої частини сторінки.
  3. Не зловживайте ключовими словами: максимально – 2% від загального тексту. Вживайте синоніми ключовиків. Не треба надто часто використовувати головне ключове слово з заголовку h1чи  h2, досить й одного разу, максимум – двічі, і то на тих сторінках, які містять більше як 600 слів.
  4. Розповсюджуйте свої зворотні лінки у широкому колі публікацій і намагайтеся уникати сайтів, єдиним призначенням яких є пропозиція лінків. Каталоги статей є прийнятними для Google, але не лінк-фарми, єдиною метою яких є пропозиція лінків, а не змісту.
  5. Модеруйте коментарі до ваших блогів і видаляйте спам коментарі та коментарі з посиланнями.
  6. Якщо на вашому сайті є сторінки, які містять мало контенту (оголошення, прейскуранти і т.д.) використовуйте МЕТА-тег robots для їх розіндексації. Оновлення Panda будуть ігнорувати ці сторінки при оцінюванні вмісту сайту.
  7. використовуйте зображення і відео у верхній частині сторінок, і переконайтеся, що для їх опису за відповідними ключовими словами ви використовуєте атрибут Alt.
  8. додайте розширені кнопки на ваш блог чи веб-сторінку, зокрема +1 від Google+,  Facebook-івське ‘Like’, Tweet і інші.

Таким чином:

Будьте чесними зі своєю інформацією і зворотніми лінками, максимально задіюйте соціальні ЗМІ для просування власного бренду і свіжого контенту. Запропонуйте вашим відвідувачам сайт, сторінки якого швидко завантажуються, зручні для читання і зміст яких 100% відповідає заголовку, опису, посиланням і оголошенням. Уникайте спаму, проплачених лінків і взаємоузгоджених комерційних посилань.

Зосередьтеся на вищевказаних пунктах вже при розробці сайту, а вже потім чекайте на результат. Google Panda запускається лише раз на місяць чи 6 тижнів, тому на миттєві результати не розраховуйте.

А в наступному дописі  познайомимося з  алгоритмом Penguin від того ж Google.

Автор Наталія

Опубліковано:
09/04/2016
Схожі публікації: