Сер
15

Google SEO Guide 2012: великі зміни в алгоритмі

Автор: Наталія

Google SEO Guide 2012Активну метушню як в колах оптимізаторів так і у власників сайтів спровокувала компанія Google останніми змінами, які суттєво вплинуть на пошукове просування сайтів. Якщо ви контролювали ваші показники у Google Analytics, то ви могли помітити значне зниження трафіку в березні. І все це робота нового пошукового алгоритму від  Google – Panda, який в серпні 2011 року введено в дію для всіх сегментів Всесвітньої павутини.

Крім нового релізу алгоритму Panda, Google в поточному році вже чотири рази вносив зміни, які негативно відображаються майже на кожному пошуковому трафіку сайту:

Отож, що ж несуть ці зміни? Чи варто хвилюватися і що слід робити, щоб бути готовими і більш симпатичним в очах Google?

Від березневих змін постраждало багато сайтів з немалим авторитетом.

Які сайти постраждали?

Зміни, в основному не зачепили нові сайти, яким не більше одного року, але багато сайтів, які містили деякі ключові слова з високим рівнем ранжування відчули значне зниження рейтингу. На перший погляд, якщо на ваш сайт небагато посилань, він новий і ще немає спаму SEO просування, то вам втрачати нічого. Проте, якщо ви вже завоювали, для прикладу, стабільні високі позиції ключових слів, то удар для вас є суттєвим.

З чим і зіткнулися досить популярні світові блоги, які орієнтувалися на високу якість контенту, при впровадженні нової політики від Google. Але проти гіганта ніяк, що свідчить про потребу переосмислення того, що зроблено до цього і того як треба писати та просувати сайти в майбутньому.

Найбільш помітними і такими, що активно обговорювалися є наступні зміни від Google

  • падіння великої мережі лінків
  • дублювання контенту сторінок
  • над оптимізацією
  • надто велика кількість оголошень «вище згину»
  • соціальне значення сигналу.

Яких помилок необхідно уникати? Як їх виправити?

Отож, спробуємо перерахувати помилки, які всі ми, мабуть,  допускали раніше, але яких слід уникати в майбутньому. Багато з цих помилок не є новими, але до цього вони не так жорстоко каралися. Більшість помилок можна легко знайти, тому що вони не виглядають реально, тобто легко прослідковується їх зумисність, і тому Google «підняв брови» і вишукує все неприродне.

1. Зациклення на точній відповідності анкорам.

Кожен, хто розміщував лінки будь-де, аби тільки вони залучали побільше відвідувачів визначався з відповідним терміном для власного сайту і всюди, де тільки можна, намагався включити цей термін. Наприклад, розробка сайтів.

Цей термін можна включати:

  • в коментарях інших блогів;
  • в гостьових постах;
  • в оголошеннях чи куплених лінках;
  • у дописах чи коментарях на форумах, то рентах, Yahoo Answers, Quora, включаючи цей термін у підпис;
  • використовувати при побудові лінків чи в мережах блогів.

Раніше це дійсно спрацьовувало, навіть якщо і були попередження про перевантаження, але там не було так багато недоліків.  До нової Панди.

Тепер таку перенасиченість Google вважає неприродною і легко це помічає і карає.

Як виправити цю помилку?

Дослідіть потворно ключові слова для вашого ресурсу і оберіть 5-10 термінів, за якими ви б хотіли займати певне місце в рейтингу і перемішуйте їх всюди, де це можливо. Змініть свої підписи, щоби відрізнятися. Замість того, щоб працювати на один термін, включіть подібну статтю з вашого блогу, а не вашу домашню адресу з анкорним текстом.

Працюючи над розкруткою власного бренду, корисною буде, при можливості, організація посилання не тільки на ваш сайт, але і на інші, які місять досить специфічні пости, якщо ви з ними організували взаємодію. Те ж стосується і коментарів: якщо ваш коментар несе певну цінність і ви написали високоякісну статтю на ту ж тему, включіть це, але не зациклюйтесь на ній щоразу, при згадці про ваш бренд.

Хорошою практикою є перевірка того, які інші сайти пов’язані з вашим брендом. Зазвичай, якщо хтось хоче поділитися інформацією про ваш сайт з іншими, він не буде говорити – перегляньте сайт web-студії, яка пропонує розробку сайтів.  Замість цього вони напишуть перегляньте websvit (це допоможе пов’язати ключові слова з вашим доменом).

2. Оголошення «вище згину»

Компанія Google оголосила, що сторінки з великою кількістю оголошень «вище згину» тепер оштрафовані гуглівським алгоритмом макету сторінки.

Це правило повністю прийнятне для того, щоб гарантувати зручність читання блогів, але не зовсім зручне для тих блогів, власники яких хочуть отримати певний прибуток на цих оголошеннях.

Як виправити цю помилку?

Дуже просто – вилучіть ці оголошення. Кожен власник блогу знає, що не так просто це зробити, оскільки цим самим він себе позбавляє доходу. Замість повної відмови від оголошень варто декілька з них перемістити нижче першої сторінки, розмістити їх в середині в наприкінці повідомлення блогу.

Чудовим рішенням є «чутливі» сайти, де на менших екранах ви вилучаєте оголошення повністю, але залишаєте лише деякі з них.

На веб-сайті Codrops, оголошення ви побачите в нижній частині сторінки на невеликому екрані.

Сторінка при розширенні 920х1000 пікселів

Якщо ж сторінку переглядати на екрані з великим розширенням, то оголошення автоматично переміщуються в праву частину сторінки.

Сторінка при розширенні 1920х1000 пікселів

3. Подвійний вміст сторінки

Це дуже популярна техніка, яка використовується спамерами, які тільки копіюють вміст іншого сайту і видають його як унікальний. Не робіть цього. Якщо ви цього явно не робите, слід також перевірити ваш сайт на поганий код, який робить контент вашого сайту дубльованим, оскільки часто навіть оригінальний контент ми несвідомо дублюємо. Для прикладу, за замовчуванням при додаванні зображення WordPress створює ще одну сторінку з тим зображенням, яке Google сприймає в якості дубліката.

Отож, переконайтеся, що ви не робите таких дрібних помилок, які можуть пошкодити ваш рейтинг.

Сьогодні є багато як локальних так і он-лайн інструментів, які дозволяють перевірити контент на унікальність. Популярними є такі як Virante, Dupli Checker, SeoMoz і інші, з яким можна детальніше ознайомитися. Для удосконалення вашого сайту можна скористатися і інструментами для розробників від Google.

Інформацію про найбільш популярні помилки пошукової оптимізації і поради щодо їх усунення пропонує офіційний блог Google Webmaster Central у цьому відео (англійською мовою).

Автор Наталія

Опубліковано:
15/08/2015
Схожі публікації: