Лип
22

Як правильно писати title

Автор: Наталія

Як правильно писати titleНавіть оптимізаторам-початківцям добре відомо, що заголовки сторінки у пошуковій видачі формуються з вмісту тегу title. Цей тег має велике значення при просуванні сайтів, оскільки пошуковий трафік залежать від правильності та якості тегу title. Вашій увазі пропонуємо правила написання заголовків сторінок під пошукові системи.

Вагому роль для просування сайту даний тег відіграє оскільки title має найбільшу вагу для встановлення релевантності ключових слів; вміст title є найпомітнішою частиною при формуванні сніппета у результатах пошукових систем; заголовок сторінки – ідеальне місце для розміщення короткого опису сторінки (це як рекламне оголошення у результатах пошукових систем).

Дотримуючись певних правил написання тегу title ви можете збільшити відвідуваність власного сайту, а також привабливість заголовків пошукової видачі для користувачів.

1. Сторінка повинна містити тільки один тег title. Бувають випадки, коли заголовок сторінки не містить інформації, або взагалі відсутній на сторінці. В такому випадку замість заголовку прописують URL-адресу сторінки. Також ймовірні випадки, коли заголовковий тег розміщують всередині тегу <body>, а не <head>, що порушує всі відомі правила і знижує цінність вмісту даного тегу.
Невірним також є розміщення зразу декількох тегів title на одній сторінці.
Правило, в даному випадку, дуже просте – на одній сторінці повинен бути тільки один тег title розміщений всередині елементу <head> (в ідеалі зразу після відкриваючого).

2. Ключові слова у title. Тег title найкраще посеред інших підходить для розміщення ключових слів. Також слід звернути увагу на те, що багато пошукових систем оцінюють слова в заголовку сторінки в порядку їх віддалення від початку тегу. Звідси випливає, що при зіставленні заголовків сторінок на початку тегу title слід вживати більш значущі ключові слова. Крім того,  заголовки слід писати для людей і не вміщувати в них декілька ключових слів. Вміст заголовкового тегу повинен легко читатися та сприйматися людиною.

3. Назву сайту в тезі title краще писати в кінці. В попередньому правилі згадувалося про зниження коефіцієнта ваги слів в заголовку і тому назву сайту краще перенести в кінець тегу як при автоматичному формуванні , так і при ручному редагуванні. При можливості, якщо ви не просуваєте бренд, назву сайту взагалі можна забрати з тегу.

4. Не використовуйте в тезі title більше 80 символів з пропусками. Пошукові системи не дуже полюбляють надлишковий title. Після визначеної кількості символів в тезі вага ключових слів, які використовується знижується практично до нуля. Сніппети також мають власні границі кількості символів, після яких частина заголовку просто відрізається. Тому слід контролювати кількість символів у заголовках і використовувати тільки найзначущі для сторінки пошукові запити.

5. Мінімум стоп-слів у title. Стоп-словами називають слова, які не несуть ніякої цінності для просування сторінки. До них належать:

  • вказівні та присвійні займенники (цей, той, твій, мій, свій);
  • протиставні та розділові сполучники (а, але, зате, або);
  • частки (дійсно, якщо, адже).

Всі ці слова хоча і збагачують мову і текст, але є лишніми при написанні заголовків.

6. Ключові слова повинні повторятися у тесті сторінки. Пошукові системи вже давно навчилися боротися з накручуванням ранжування і порівнюють тег тайтл з вмістом сторінки. Для того, щоб ключові слова, які вживаються в тезі title, підвищували ранг сторінки, вони повинні зустрічатися і в основному тексті сторінки, оскільки заголовок – це лише короткий опис вмісту сторінки.
Крім того, Google і Яндекс останнім часом самостійно переписують у власних результати пошуку вміст тегу title, якщо вважають його недостатньо релевантним або неінформативним. Тому заголовок слід писати так, щоб у пошуковика не виникало бажання його переписати на власний розсуд, оскільки машинний заголовок може вас взагалі не влаштовувати.

7. Title повинен бути унікальним. Ця порада настільки проста, що нею часто нехтують. Якщо ви розвиваєте хороший проект, то прикладіть зусиль для написання власного заголовку кожній сторінці. Хороший сайт два однакових заголовки для різних сторінок не містить, оскільки їх дублювання є сигналом низької якості ресурсу для пошукової системи.

8. Не дублюйте вміст title в заголовку h1. Використовувати ті ж ключові слова в h1, які були в title можна (і навіть потрібно), але не варто дублювати ці два теги – краще переписати h1, незважаючи на те, що обидва ці теги описують суть сторінки.
Тег title призначений для формування сніппету у пошуковій видачі, а h1 є заголовком тексту, який відображається користувачу на відкритій ним сторінці.
До речі, вміст тегу h1 також впливає на ранжування і для того, щоби не впустити можливість використати ще один пошуковий запит, постарайтеся переписати його. Не обов’язково повністю переписувати h1, можна трохи змінити формулювання речення, не втративши при цьому привабливості фрази.

9. Не використовуйте простий набір ключових слів у title. Не найкращим варіантом є напічкування тегу title ключовими словами. Пошукові системи в такому випадку сторінку можуть зарахувати до спамної, а при наявності інших ознак спаму і взагалі застосувати відповідні санкції як на сторінку, так і на сайт.

Ідеальний title на сторінці повинен бути лаконічним і чітко визначати описувати суть вмісту сторінки. Дотримуючись цих правил ви можете не тільки покращити позиції власного сайту у результатах видачі пошукових систем, а також підвищити клікабельність сторінки.

Автор Наталія

Опубліковано:
22/07/2015
Схожі публікації: