Лют
13

Як найкраще оптимізувати під пошукові системи магазини Magento?

Автор: Наталія

Як найкраще оптимізувати під пошукові системи магазини Magento?Пошукова оптимізація сьогодні надзвичайно актуальна,  а особливо для інтернет-магазинів, оскільки саме видачі результатів пошукової системи найчастіше приводять до них нових клієнтів.

Для належної оптимізації магазинів, які розроблені на базі рішень  Magento, певні налаштування значно підвищать ранжування і збільшить трафік.

Наступні підказки допоможуть вам правильно оптимізувати ваш веб-сайт на Magento.

1. Оптимізація URL-адрес

Оптимізація URL-адрес у Magento

Найперше слід оптимізувати URL-адреси. Слідкуйте за тим, щоб URL-адреса не була занадто довгою. Їх довжину слід завжди регулювати для забезпечення їх релевантності. Наприклад: порівняно з http://www.yourstore-best-solutions.com/magento-seo-and-extension.html адреса http://www.yourstore.com/magento-seo-and-extension.html є більш привабливою – коротшою і зрозумілішою. Процес формування оптимізованих URL-адрес може бути проведено в адмін. частині через налаштування -> System -> Configuration і встановлення відповідного значення для web, каталогу включаючи категорію і канонічні лінкові мета-теги для категорій.

2. Тонке налаштування CMS

Не слід нехтувати налаштуванням CMS-системи, а особливо назвами продукції та категорій оплати. Назви сторінок несуть найбільше навантаження при видачі результатів пошуковою системою.  Цим ви можете підвищити релевантність: не більше 70 символів і розміщення в заголовку найважливіших для вашого ресурсу ключових слів забезпечить приблизно 50% SEO вашого сайту. Отож, які заголовки сторінок слід задавати:

  • Сторінки системи управління контентом (CMS): ваші «заголовки сторінки» є мета заголовками. CMS є потужною системою управління для вашого бізнесу, яка також дозволяє вам редагувати контент. Оновлення контенту на цільових сторінках з закликом до дії (замовити, купити і т.д.) особливо важливе для SEO. Оптимізуючи вміст сторінок сайту і залучаючи клієнтів ви покращуєте або знижуєте рівні продаж. Після оптимізація контенту можете обрати ідентифікатор SEF URL і заголовок сторінки. Для цього перейдіть на вкладку Meta Data і опишіть кожну сторінку CMS, яку ви плануєте ранжувати (підвищувати її рейтинг в пошукових системах). Ключові слова тут не дуже важливі, тому це поле  ви можете залишити пустим. Опис – це основа релевантності.
    Важливо вказати в описі про що ж йдеться на тій сторінці на яку переходить відвідувач і таким чином, щоб захопити його увагу. Якщо ви не використовуєте Meta-опис (Meta description), тоді пошукова система знайде ключове слово для пошуку в документі і автоматично обере довільну стрічку символів, що оточують це слово, в результаті чого ви отримаєте одне або два жирних слова на сторінці результатів пошуку.
  • Продукція: перейдіть на Catalog -> Manage Products. Клікніть на продукт, дані про якого бажаєте відредагувати, натисніть на “Meta Information” зліва і внесіть зміни в поле “Meta Title”. Ви можете Meta Information встановити в значення “Default Values” і для кожного «Store View». Слід відмітити, що для “Meta Title” цією дією ви перепишете повну назву сторінки, включаючи категорії, крім приставки/суфікса заголовку і не тільки назву продукту.
    Важливим в SEO є оптимізація зображень. Головним для SEO є швидкість їх завантаження. Чим швидше, тим краще. Важливим також є написання відповідної інформації в Alt-тегах для зображень і правильний вибір їх назв (назв файлів, що завантажуються). Це також допомагає підвищити трафік через запити на пошук зображень, наприклад, в  Google Images. Задання інформації в Alt-тегах для зображень особливо знадобиться тим користувачам, які не в змозі переглянути зображення. За замовчуванням зображення перейменовується в назву товару, яка і заноситься в alt-теги. Не лінуйтеся і встановіть заголовки і alt-теги для кожного окремого продукту. Для зміни налаштувань за замовчуванням можна встановити заголовки і alt-теги для кожного окремого продукту, перейшовши на закладку «Images» в Інформації про продукт, де ви можете вказати необхідні дані для кожного зображення продукції. Це дозволить вам оновити теги alt і title, і ці дії можете виконати для кожного зазначеного «Store View».
  •  Категорії: перейдіть Catalog->Categories. Клікніть на категорію, дані якої хочете змінити і введіть зміни в поле “Page Title”. Хоча Magento і надає можливість додати назву категорії до URL-шляху  кожного з продуктів, але це часто призводить до дублювання вмісту, що не зовсім прийнятно для SEO. Тому для уникнення дубляжу перейдіть на System—> Configuration—>Catalog —> Search Engine Optimization і в полі “Use categories path for product URL’s» встановіть значення “no”. Тепер ви можете змінювати деталі кожної з категорій, зайшовши в Catalog—>Manage Categories. На завершення слід також звернути увагу на значення полів Meta Description, Page Title, і URL Key. Поле Meta Description повинно містити привабливий опис, адже значення саме цього поля будуть бачити користувачі в результатах видачі пошукових систем. Page Title (заголовок сторінки) слід залишити порожнім, щоби підвантажувати назви категорій, включаючи батьківські. Коли ви налаштовуєте це значення, заголовок буде в точності відповідати введеному вами значенню не включаючи батьківської категорії. Останній, але не менш важливий параметр URL Key – слід підібрати коротке слово, але таке, яке через URL-адресу найкраще відображає вміст сторінки.

3. Проста навігація

Третім способом оптимізації є реалізація простої навігації. Великі, переповнені даними випадаючі меню і футери хоча і популярні сьогодні, але є недоречними. Надто велика кількість інформації в меню формує враження дублювання інформації сторінок сайту. Якщо ваше навігаційне меню містить 70% вмісту більшості сторінок, пошукові системи визначають, що на сайті унікальним є лише 30% контенту, що суттєво понижує ранжування.

Крім того, надто велика кількість посилань у верхньому меню чи футері швидко збільшить кількість посилань на кожній сторінці, порушуючи загальноприйняте правило 100 посилань в межах сторінки. Ви також розтягуєте посилання по всіх сторінках, замість зосередитися на кількох, найвагоміших посиланнях. Скористайтеся порадами від Apple.com, чия система навігації є однією з найпростіших і, одночасно, ефективних.

4. Оптимізація швидкості завантаження сторінки

Magento&Google

Заставте його літати не змінюючи хосту. Важко заперечити те, що Magento нестерпно повільний, а це не є добре для SEO. На щастя це можна виправити: зменшіть час завантаження ваших сторінок з 2,3 чи 4 секунд  до 100 мілісекунд (можна і менше),  що принесе кращі результати пошуку і покупок відповідно.

Додатково краще оптимізувати Magento можна через:

  • Оптимізацію Meta тегу за замовчуванням: перейдіть на Configuration -> Design -> HTML Head і заповність поля Default Title і Default Description. Це гарантує спільний, або хоча б добре оптимізований заголовок та опис нових сторінок у випадку, коли ви просто забули ввести унікальний заголовок сторінки і опис.
  • Створення Гуглівської карти сайту (sitemap.xml) в Magento. В Magento підтримуються хороші Google XML sitemap інструменти (System > Configuration > Google Sitemap), які дозволяють красиво налаштовувати будь-що, включаючи різноманітні частотні і пріоритетні значення для сторінок довільного типу.
    Цей інструмент також дозволяє формувати параметри налаштування карти сайту, включаючи те, наскільки часто sitemap.xml повинен оновлюватися, в який час протягом дня і основну точку контакту у випадку збоїв в роботі. Після здійснення налаштувань перейдіть на Catalog -> Google Sitemap і згенеруйте новий файл sitemap.xml.
  • Додайте Інструменти Google  для вебмайстра (Google Webmaster Tools) для верифікації тегів у Magento. Вам потрібно додати Google Webmaster Tools, щоб перевірити відповідність Meta-тегів веб-сайту на Magento не залучаючи розробників до таких простих завдань? Без проблем: переходимо на System -> Configuration -> Design -> HTML Head і вставляємо свій код верифікації Webmaster Tools в розділі Miscellaneous scripts. Готово.
  • Карти сайту підвищують зручність орієнтування на сайті як пошуковим системам так і звичайним користувачам. Для створення карти сайту в Magento просто перейдіть на Catalog—Google Sitemap—Add Sitemap—Оберіть імя файту—Оберіть  Path і Store View—Натисніть Зберегти і Згенерувати. Розміщається карта на http://адреса­_домену/sitemap.xml і вашому файлі robots.txt. І не забувайте оновлювати карту сайту при будь яких змінах на вашому сайті.
  • Налаштування в Magento подач в Google Base: це безумовно одна з додаткових підказок SEO для Magento, але ви можете також налаштувати Magento під Google. Основна подача є одним з факторів підвищення ранжування в списках Google Shopping.
  • Націлюйтеся на швидкість –  це найефективніший елемент підвищення користувацького трафіку. Для збільшення швидкості завантаження вашого Magento рішення слід пам’ятати про таке:
    – полегшіть кешування перейдіть в System-> Cache Management і активуйте опції кешування;
    – значно підвищити швидкість Magento можна завдяки PHPopcode cache і MySQL

5. Оптимізація шаблону

Щоб поліпшити оптимізацію вашого магазину слід подбати і про оптимізацію шаблону. Пропонуємо наступні способи оптимізації шаблону:

  • Оптимізація бланку шаблону: За замовчуванням Magento «одягається» в теми “Modern Theme”, “Default Theme” або ж “Blue Skin”, які не зовсім добре використовують заголовки. З точки зору SEO тут є куди розвиватися. Чисті SEO теми Magento базуються на основній Blank Theme від Magento, яка розроблена для зручності користувачів.
  • Рубрики: за замовчуванням логотип задається в h1 і повинен відображатися тільки на головній сторінці, на всіх інших сторінках рубрику задавати не більше чим  h3. Істотним фактором є задання заголовку вмісту в тег h1. Для прикладу, сторінка категорій повинна містити назву категорії і на сторінках продукції слід задавати їх назви. Разом з цим ви повинні вилучати надлишкову заголовкову інформацію.
  • Не рекомендується використовувати заголовки в бокових колонках. Також слід сформулювати текст таким чином, щоб він якнайкраще підходив для магазину (наприклад, включаючи ключові слова і заклики до дії). Немає жодних причин для того, щоб додати «статичний» чи з ключовими словами заголовки меншими як h4. Помістіть назву категорії в h1, назви продукції в h3 на сторінках категорій, а на сторінках продукції їх назву помістіть в h1.

6. Правильний код

SEO у Magento

Оскільки шаблони не містять чистого, оптимізованого коду було б корисно перемістити JavaScript і CSS  у зовнішній файл. Таким чином користувач може кешувати файли при першому завантаженні і пошукові системи не витрачатимуть час на їх завантаження. Для збільшення трафіку слід націлюватися на збільшення швидкості. Висока швидкість завантаження є життєво необхідною для інтернет-магазинну. Пропонуємо декілька способів підвищення швидкості завантаження Magento рішень.

По-перше – відключити кешування.  Перейти на System —> Cache Management і відключити всі функції кешування.

По-друге, не менш важливим є хост, на якому розміщено ваш сайт і конфігурація сервера. MySQL і кешування мікрокоду PHP значно пришвидшує роботу ресурсу на Magento.

Слід також обмежити кількість зовнішніх файлів. Для кожного файлу, який ви пропонуєте завантажити користувачу, їх браузеру доводиться створювати додаткове підключення до веб-сервера. Корисним для SEO є зменшення кількості зовнішніх архівів і об’єднання декількох зовнішніх файлів і один. За замовчуванням Magento вже об’єднує більшість  JavaScript файлів в одному, за виключенням таблицю стилів. В шаблоні, який задається за замовчуванням, міститься 6 таблиць стилів, які можна об’єднати в одну, крім файлу print.css. Хорошою звичкою є стиснення і хешування файлів ваших java script та таблиць стилів.

7. Усунення дублювання змісту

Після оптимізації базової конфігурації і оновлення контенту для SEO у вас може виникнути додатковий дубльований контент. Наприклад, наступне

mag.com/product.html
mag.com/category1/product.html
mag.com/catalog/product/view/id/1/
mag.com/catalog/product/view/id/1/category/1/

Першою проблемою є те, що сторінки перегляду інформації про продукцію містять практично один і той же вміст. Інша проблема полягає в тому, що категорії несуть подвійне навантаження вмістом з нашарованою навігацією і параметрами сортування. Це означає, що продукт може бути доступний з чотирьох сторінок. Отож, слід позбутися подвійного вмісту, але повністю не усувати список категорій в адресі, уникнувши тільки їх індексування, але фіксуючи сортування і шарову навігацію для категорії. Сучасні пошукові системи слідкуватимуть за всіма лінками на ці сторінки, але не будуть показувати їх в індексі. Слід обов’язково заборонити переходи на всі непотрібні або ж важливі лінки, такі як ваш логін, відлагодження, RSS-канали, навігацію, або будь-які інші неконтентні сторінки вашого сайту.

Якщо ви хочете зорганізувати привілейовану URL- адресу для кожної з ваших сторінок, можете скористатися модулем для Magento Canonical URL’s, який допомагає пошуковим системам зрозуміти подвійний вміст ваших сторінок.

Автор Наталія

Опубліковано:
13/02/2016
Схожі публікації: