Жов
10

Як підготуватися до оптимізації сайту під мобільні пристрої

Автор: Наталія

Адаптація сайту під мобільні пристрої і планшети на перший погляд є непростим завданням.

Який контент повинен бути найбільш видимим на мобільному сайті? З яких сторінок розпочинати оптимізацію? Як повинен змінюватися макет, залежно від пристрою перегляду сайту?

Не так просто зразу зорієнтуватися. А як, що і в якому порядку робити спробуємо розібрати детальніше.

Веб-аналітика сайту стане в пригоді

І тут вірним буде твердження “якщо ви сумнівайтеся, перегляньте дані”. Починати оптимізувати ваш сайт під смартфони і планшети найкраще з результатів аналітики сайту.

У вас вже є відвідувачі, які переглядають ваш сайт з мобільного телефону, навіть якщо їх не так уже й багато. Вивчаючи цих користувачів, ви можете визначити, що саме їх цікавить на вашому сайті і як зручніше ви цю інформацію можете їм запропонувати на вашому веб-ресурсі.

Для нашого дослідження найзручніше використовувати Google Analytics, але і інші платформи для веб-аналітики зазвичай пропонують таку функціональність.

Крок 1. Відсоток відвідувачів з мобільних пристроїв

Дослідження показали, що поведінка відвідувача на сайті залежить від типу пристрою, яким він користується для його перегляду. І часто контент має більшу вагу, порівняно з розміткою чи дизайном.
Давайте розпочнемо аналіз вашого мобільного трафіку.
Для цього виконуємо наступне:

  1. Перейдіть до розділу Reporting у Google Analytics
  2. Оберіть Аудиторія (Audience) -> Огляд (Overview) в розділі Стандартні Звіти (Standard Reports).
  3. Натисніть на Розширені сегменти (Advanced Segments).
  4. Поставте галочки біля Всі відвідування (All Traffic), Мобільний трафік (Mobile Traffic) і Трафік планшетних ПК (Tablet Traffic segments).

Аналіз мобільного трафіку

Новий звіт, який згенерується, відображатиме кількість відвідувань вашого сайту з різних пристроїв, а також іншу корисну інформацію.

Звіт про кількість відвідувачів з різних пристроїв

Google Analytics – чудовий інструмент для початкового вивчення мобільного трафіку. Перегляньте такі дані як Показник відмов (Bounce Rate) чи Сторінки/відвідування (Pages/Visit) і побачите їх співвідношення залежно від типу пристрою перегляду сайту.

Крок 2. Визначте свій топ-контент

Для визначення пріоритетних сторінок варто знати, які які з них ваші мобільні відвідувачі відвідують найчастіше і на яких залишаються, заходячи з різних пристроїв.
Наприклад, ваша Головна Сторінка може мати найбільше відвідувань, але сторінка Контактів є першою, для тих відвідувачів, які заходять на ваш сайт з пошукових систем.

Щоб дізнатися, який контент є топовим виконайте наступні дії:

  1. Перейдіть до Вміст (Content) -> Вміст сайту (Site Content) ->Всі сторінки (All Pages)
  2. Окремо перегляньте дані за трьома сегментами (All, Mobile, Tablet) і зверніть увагу на відмінності. Нічого вас не дивує?
  3. Повторіть ці дії для Вміст (Content)-> Вміст сайту (Site Content) -> Цільові сторінки (Landing Pages).

Який контент є топовим?

Ви можете використовувати цю інформацію для визначення пріоритетів зусиль при проектуванні і розробці сайту. Фахівці рекомендують прикладати зусилля для розкрутки кращих 5 сторінок, які найчастіше відвідують і 5 цільових сторінок. Це повинно охоплювати приблизно 40-80% вашого мобільного трафіку.

Крок 3. Виберіть найважливіші пристрої

Тепер давайте ідентифікуємо, які саме пристрої використовують люди для доступу до вашого сайту. Для початку зніміть виділення з усіх Розширені сегменти (Advanced Segments) у Google Analytics і перейдіть до Аудиторія (Audience) -> Мобільний зв’язок (Mobile) -> Пристрої (Devices).
Сторінка результатів визначення пристроїв, з яких відвідували сайт

Ця інформація буде корисною при встановленні пріоритетів вашої мобільної адаптації. З чого починати: мобільний сайту чи сайту для планшетів? Чи працювати одночасно над обома? Цей звіт допоможе ідентифікувати пристрої, під які і слід підлаштовуватися при розробці сайту.

Крок 4. Налаштуйте точки відліку для роботи

Тепер, коли ви знаєте ваших мобільних користувачів, контент, який вони найчасніше переглядають та вам відомо, яким пристроям відвідувачі вашого сайту надають перевагу, ви підготовлені для прийняття обгрунтованого рішення щодо мобільного просування.

Останнє, що вам слід зробити – це звіт за всіма важливими показниками і встановити орієнтири та цілі на наступний період.

Список показників може бути наступним:

  • коефіцієнт конверсії і дохід
  • співвідношення мобільних відвідувачів до загального трафіку
  • показник відмов для різних пристроїв
  • співвідношення схвальних відгуків і скарг (якісний показник)

Для розрахунку віддачі інвестицій слідкуйте за цими цифрами протягом тривалого часу.

З метою забезпечення довгострокового успіху будь-яка організація потребує добре продуманого і високопродуктивного мобільного сайту. Порившись в аналітиці вашого сайту, можна знайти цінну інформацію, яка допоможе прийняти краще рішення при плануванні і розробці мобільної версії сайту. Сподіваємося наші підказки принесуть вам бажані результати.

Автор Наталія

Опубліковано:
10/10/2016
Схожі публікації: