Бер
11

Що таке мобільний браузер: вимоги і про найпопулярніші

Автор: Наталія

Що таке мобільний браузерПитання що таке браузер з ростом популярності глобальної мережі вважається безглуздим, бо хто цього сьогодні ще не знає. Труднощів не викличе і прохання перелічити найпопулярніші браузери. А от чим відрізняється мобільний браузер від звичайного, який найкращий браузер і які мобільні браузери користуються популярністю сьогодні? От з цим і спробуємо розібратися.
Мобільний браузер, як підказує нам вікіпедія, — це веб-браузер, який призначений для відображення веб-сайтів на мобільних пристроях (телефонах чи КПК), які оптимізовані таким чином, щоби показати веб-сторінку найбільш ефективно на маленьких екранах портативних пристроїв.
Яким би розумним не був мобільний телефон, він все ж таки не комп’ютер, тому для зручного веб-серфінгу виникають особливі вимоги до мобільного браузера.

Мобільний браузер повинен підтримувати протокол HTTP, розуміти web-мови, займати мало пам’яті і бути розрахованим на невелику швидкість Інтернету у мобільному пристрої. Також сучасний мобільний браузер повинен відповідати наступним вимогам:

  • відображати веб-сторінки в новому форматі HTML5 (вмонтовані теги аудіо, відео відтворюються вмонтованим плеєром)
  • підтримувати роботу з Adobe Flash 9-10 версій
  • підтримувати дотики декількома пальцями — масштабування, перелистування
  • реалізовувати роботу з декількома вкладками
  • забезпечувати можливість завантаження файлів
  • зручне введення даних з екранної клавіатури

Але особливу увагу при виборі мобільного браузера необхідно звертати на можливість швидкої зміни масштабу сторінки і підтримку хорошої якості відображення вмісту сторінки. І не варто хвилюватися, якщо ваш смартфон має вмонтований браузер, він може працювати досить ефективно. Якщо ж ви хочете більшого – вибирати є з чого.

Отож, коротко про найпопулярніші (за версією аналітичної компанії Net Applications) наперед встановлені мобільні браузери.
Мобільний браузер SafariSafari для ОС iOS – улюблений браузер більшості користувачів Apple-додатків. Улюблений, бо стандартний для всіх iPhone, iPad, iPod. Серед всіх інших відрізняється великим спектром можливостей: надає більш обширно інформацію, забезпечує зручне гортання, наближення сторінок з якісним відображенням шрифтів, забезпечує роботу з HTML5, чим і заслужив великий авторитет серед користувачів. Зручність у використанні і безперебійна робота, багатомовність свідчить про високий професійний рівень розробників. Але і тут не без недоліків: робота з flash відсутня, неможливо скачати чи завантажити файл, відсутнє стискання трафіку. Всі ці недоліки заставляють користувачів встановлювати додаткові сервіси, а то і браузери.

Мобільний браузер Android
Аndroid для однойменної операційної системи є браузером, встановленим за замовчуванням. Містить достатній функціонал для завоювання аудиторії власників смартфонів. Браузер дозволяє виконувати практично все – синхронізувати закладки з акаунтом google, працювати з flash контентом, працювати з закладками, зручно масштабувати сторінки. Вражає якість і швидкість роботи, особливо з сервісами google. Підтримує HTML5, відтворює відео і аудіо-контент вмонтованими плагінами. Змінити його може змусити тільки небажання більше пізнавати всі його можливості.

Мобільний браузер Opera MiniOpera Mini для iOS – найшвидший веб-браузер, який виділяється відмінною можливістю стискати трафік користувача (до 90% в певних випадках). Opera Mini для мобільних пристроїв використовує хмарну технологію стиснення веб-сторінок, прискорюючи швидкість їх завантаження. Також даний браузер забезпечує керування завантаженнями, зберігання сторінок, перегляд історії, пошук на сторінці.
Opera пропонує свої браузери і для інших мобільних платформ (Opera Mobile для Android, Opera Mobile для сенсорних телефонів під керуванням Windows Mobile) кожен з яких має свої особливості.

Symbian – браузер за замовчуванням для всіх пристроїв під керуванням ОС Symbian. WebKit-браузер розроблений Nokia (2005 р.) є браузером з відкритим кодом для пристроїв платформи S60, які працюють на  ОС Symbian (відомий також як S60 OSS Browser).  Підтримував функцію інтелектуального зуму. В залежності від типу пристрою, браузер підтримує фокус, курсор і сенсорну навігацію.  Хоча і з оновленим інтерфейсом, проте не є дуже швидким, зручним і не підтримує HTML5. Зважаючи на ряд недоліків цієї системи, виробники смартфонів задумуються про відмову від неї в майбутньому.

BlackBerry стандартний браузер для мобільних пристроїв BlackBerry, що працюють під керівництвом BlackBerry OS. Заснований на WebKit платформі Виділяється високою швидкістю завантаження сайтів, зручним меню, вбудованою підтримкою RSS-каналів. Читає PDF-файли, є IM клієнтом, може управляти окремими вікнами і вкладками. Має власну підтримку мультимедіа і власну платформу віджетів.

Порівняння особливостей мобільних браузерів

Браузер/платформа “Двіжок” WebKit Розумний zoom Проксі Навігація
Safari + + Multitouch
Android + + Multiple*
Opera Mini + + Cursor
Touch*
Symbian/S60 + + Cursor*
Touch*
BlackBerry – <= 5.0 < + +* +/ -** Cursor
Touch*

* – залежно від пристрою
** – залежно від способу підключення

Ринок мобільних браузерів не маленький і періодично поповнюється новими браузерами чи новими версіями вже відомих. Вибір залишається за клієнтом. І не варто стверджувати, що певна мобільна операційна система є кращою чи гіршою, судячи тільки за браузером. Розумний користувач знайде вихід в будь-якій ситуації. Але не слід забувати про мобільну версію вашого сайту.

Автор Наталія

Опубліковано:
11/03/2015
Схожі публікації: