Тра
21

Термінологія веб-розробників

Автор: Наталія

Термінологія веб-розробниківПропонуємо базовий набір термінів для новачків у веб-дизайні і Інтернет-маркетингу. Список буде корисним для практиків рекламістів і маркетологів, вже тим, що допоможе зорієнтуватися при замовленні і розробці сайту для забезпечення вашої діяльності.

Проектувальники і розробники часто використовують  плутану термінологію в довгих реченнях, особливо тоді коли їм пояснюють важливі моменти діяльності і можливі рішення.  Ви заслуговуєте на те, щоб і англомовна термінологія була вам зрозумілою. Розуміння того, як відбувається розробка сайту і що таке інтернет-маркетинг допоможе вам чітко зорієнтуватися, який же сайт потрібен вашому бізнесу. Для того, щоби отримати вигідний сайт, який працюватиме на вас, ви повинні знати, як це робиться, що відбувається і над чим і досі працює ваш розробник. Надіємося, що словничок стане вам в пригоді. Отож, знайомимося з термінами і сміло йдемо замовляти сайт.
Термінологія Веб-у

Accessibility (Доступність)

Це стосується дизайну і кодування веб-сайту. У веб-дизайні є стандарти, які визначають наскільки легким у використанні повинен бути ваш сайт для відвідувачів, включаючи користувачів з обмеженими можливостями чи з застарілими комп’ютерами або браузерами.

Adobe Business Catalyst (Бізнес каталізатор від компанії Adobe)

Система управління контентом, яка дозволяє власнике бізнесу легко редагувати, оновлювати і керувати сайтом. Одна з найкращих систем управління контентом, так як є досить простою для розуміння і у використанні.

Backlink (Зворотнє посилання) також відоме як вхідне посилання (Лінк) чи зовнішнє посилання.

Посилання на ваш сайт з іншого. Використовується для підвищення ранжування (визначення порядку за рангом) сайту у пошуковій системі для залучення більшої аудиторії сайту. Як правило, чим більше – тим краще, і ще краще, якщо це будуть посилання з авторитетних сайтів.

Bandwidth (Пропускна здатність)

Визначається кількістю одночасних відвідувачів сайту. Чим більше людей можуть одночасно працювати з вашим сайтом, тим більша пропускна здатність.

Blog (Блог)

Сайт, який складається з серії статей чи щоденникових записів. Часто використовується як маркетинговий інструмент для підвищення рейтингу у пошукових системах.

Browser (Браузер)

Це програмне забезпечення, яке використовується для того, щоб зайти на сайт. Є багато доступних інтернет-браузерів, і майже кожен сайт трохи по-іншому виглядає в кожному з них. Найбільш популярними є Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera і Safari для Apple, Mac.

 CMS – Content Management System (Система управління контентом)

Динамічний сайт , який є керованою інформаційною базою даних вашого сайту, дозволяє керувати вмістом і вносити зміни на сайт без особливих знань правил мов програмування.

Code (Код)

За кожним привабливий дизайном сайту ховається немало коду. Все кодується, кожен елемент з яких складається сайт. Є багато різнотипового коду, який найчастіше створєються за допомогою HTML, CSS і мови програмування  Javascript.

Conversion (Конверсія)

Маркетинговий термін, які визначає відношення кількості відвідувачів сайту, які виконали на ньому довільні дії (приховані чи прямі вказівки рекламодавців, продавців, авторів контенту – покупку, реєстрацію, підписку, відвідали певну сторінку сайту, перейшли за рекламним посиланням)  до загальної кількості відвідувачів.

CRM – Customer Relationship Management (Управління взаємодії з клієнтами).

Стратегія взаємодії компанії з покупцями, клієнтами,  партнерами і постачальниками.  Метою її впровадження є пошук, залучення  і завоювання нових клієнтів, збереження вже існуючих і зменшення маркетингових затрат і затрат на обслуговування клієнтів.

Database driven (Керуюча база даних)

Вся інформація, яка знаходиться на сторінках сайту зберігається в базі даних. Кожного разу при переході на довільну сторінку сайту, інформація, яка відображаються «витягується» з бази даних.  Це означає, що інформація може вибиратися з бази даних для відображення в довільній частині сайту для створення динамічного вебу.

Search Engine Directory or Online Business Directory (Довідник пошукової системи чи он-лайн бізнес каталог)

Те саме, що і жовті сторінки тільки он-лайн (обробка запитів користувача виконується в режимі реального часу).

Domain Name (Доменне ім’я)

Це ім’я сайту.  Залежно від доступності імена можна легко і недорого зареєструвати он-лайн. Реєстрація кожного доменного імені передбачає внесення певної плати, розмір якої залежить від легкості запам’ятовування та його розкрученості.

FTP – File Transfer Protocol (Протокол передачі файлів)

Це спосіб організація віддаленого доступу веб-розробників до ваших файлів, які знаходяться у файлових архівах.

Hosting (Хостінг)

Для кожного сайту чи е-мейлу необхідний дисковий простір для розміщення фізичної інформації, файлів на сервері, який постійно знаходиться в мережі і керує пропускною здатністю.  Це і є хостинг, за який необхідно сплачувати щомісячно чи щорічно певну суму, більшу, як за доменні ім’я.

HTML – Hyper Text Markup Language (Мова розмітки гіпертексту)

Базова мова розмітки веб-документів, яка використовується для створення веб-сайтів.

ISP – Internet Service Provider (Провайдер послуг Інтренет або Інтернет-провайдер)

Компанія, яка надає вам доступ до Інтернету.

JavaScript

Мова програмування, яка використовується для реалізації  такої функціональності сайту та ефектів, які не забезпечуються звичайним HTML і його різновидами.

jQuery

Майже те саме, що і JavaScript, але більш легке у використанні. jQuery починає замінювати флеш-анімацію завдяки своїй гнучкості та можливостям створення ефектів анімації.

Keyword (Ключове слово) або Key Phrase (Ключова фраза)

Ключове слово – це певне слово, яке по максимуму використовується на всіх сторінках сайту для того, щоб забезпечити появу сайту на перших сторінках результатів пошукових систем коли хтось шукає саме це слово.  Ключова фраза діє за тим же принципом, але включає більше, як одне слово.

Link (Посилання, лінк)

Частина веб-сторінки чи фрагмент тексту, при натисканні на яких здійснюється перехід на іншу сторінку чи веб-сайт. Саме за допомогою лінків інтернет користувачі «добираються» до необхідної інформації і завантажують необхідні файли.

Optimise (Оптимізація)

Це комплекс заходів для просування сайту у результатах пошукових систем. Добре оптимізований веб-сайт дружить з пошуковими системами.

PPC – Pay Per Click (Плата за клік)

Популярний термін в інтернет-рекламі. Ви купуєте місце для реклами на довільному сайті, але замість оплати щомісячної фіксованої плати ви оплачуєте невелику суму кожного разу, як хтось натискає на вашу рекламу (банер), яка є посиланням на ваш сайт і забезпечує перехід на його сторінки.

Search Engine Ranking (Пошукове ранжування)

Про пошуку певної інформації з використанням пошукової системи ми отримуємо сторінки результатів.  Ранжуванням є відображення конкретного сайту в результатах пошуку. Чим ближче сайт до початку сторінки, тим вищий його рейтинг. І критичною є саме позиція сайту в результатах пошукової системи, Чим вона вища – тим більша ймовірність переходу на сайт.

Reciprocal Links (Взаємні посилання)

Ситуація, коли два веб-сайти містять посилання на сторінки один одного. Така тактика використовується для того, щоби отримати якомога більше зв’язків з іншими ресурсами з надією на підвищення рівня ранжування.

Search Engine Friendly (Дружні посилання)

Перевагою сайту з дружніми посиланнями є просте читання і пошук всіх посилань пошуковими системами . Посилання повинні бути правильно оптимізовані і не порушувати правил їх формування.

SEO. Search Engine Optimisation (Пошукова оптимізація)

Є частиною процесу кодування сайту і написання контенту для досягнення максимально можливого рейтингу у пошукових системах.

Sitemap (Карта сайту)

Індексування всього вмісту сайту. Як правило доступна принаймні на першій сторінці сайту і використовується для досягнення наступних цілей: щоб допомогти користувачем знайти те, що вони шукають на сайту і щоби допомогти пошуковим системам відшукати всі ваші посилання.

Spam (Спам)

Це «макулатурна»  пошта, яка надсилається оптом і зазвичай без вашого на те запиту засмічуючи скриньку.

Subdomain (Піддомен)

Додаткове доменне ім’я третього рівня в основному домені. Можна використовувати для організації декількох доменів на одному зареєстрованому доменному імені і хостинг-провайдері.

Traffic (Трафік)

Визначає потік навантаження на ваш сайт. Впливає на пропускну здатність веб-сайту.

WordPress (Вордпрес)

Система управління вмістом сайту, яку використовують більше 13% з 1 000 000 найбільший веб-сайтів. Найбільш популярна CMS на сьогодні.

Надіємося, ви знайшли тлумачення тих веб-словечок, які вам є незрозумілі. Якщо якийсь термін ми опустили, пишіть, і ми з радістю його вам розтлумачимо.

Автор Наталія

Опубліковано:
21/05/2015
Схожі публікації: