Лип
15

Три сили, які формують майбутні інновації в електронній комерції

Автор: Наталія

Майбутні інновації в електронній комерціїМода – це індустрія, яка технічні тенденції підлаштовує під вимоги маркетингу і брендингу, удосконалюючи он-лайн інструменти для організації взаємовідносин з клієнтами, які полегшують та сприяють близькому діалогу з бажаним брендом (99% продукції світових брендів завжди затребувана, незалежно від сегменту ринку).

Намагаючись зрозуміти, що буде наступною хвилею, необхідно розуміти поточні хвилі, які керують ринком.

1. Соціальні ресурси  найбільш суттєво впливають на наступну хвилю електронної комерції, яка веде поточну у Електронну комерцію 2.0.  Соціальні мережі (передусім Facebook) перетворили веб-поведінку (загалом) від сприйняття інформації (читання новин, статей) до інтерактивної взаємодії (коментування чи поширення інформації – будь-чого, що закликає користувача до дії).

Отож, соціальні веб-ресурси це і є сьогоднішня хвиля, про подальший швидкий рух якої свідчить наступне:

Так через Facebook Fan Pages/Like pages  модні бренди соціалізували свою маркетингову діяльність  для забезпечення електронних продаж (наприклад, «Ознайомтесь з нашою новою колекцією»)

  • Роздрібні продавці відкривають facebook-магазини і крупні підприємства роздрібної торгівлі сьогодні управляють головними компаніями, інформуючи роздрібних продавців послідовників facebook-у про методи і засоби удосконалення каналу доходів.
  • Стартапи сьогодні розбудовуються навколо facebook-комерції (соціальної комерції), в межах від білих лейбових магазинів до аналітики. В дійсності, це самоорганізована система, що утворюється навколо тенденцій, які підтримуються сьогоденням як поточна позиція в життєвому циклі продукту і стану розповсюдження.

Це не зовсім нове віяння чи інновація – це те, що є логічним розширенням технології. Ми знаходимося в початковій стадії еволюції цієї тенденції – це нове, але однозначно не «наступна» хвиля.

Наприклад,  Forrester Research пророкує, що прибутковість  соціальної торгівлі досягне 14 млрд $ до 2015 року. Звичайно , це сьогоднішня тенденція, яка може змінюватися , але за прогнозами соціальним мережам пророкують лише ~5% доходу від онлайн роздрібних продаж в 2015 році і це після ~10 років їх життя.

Прогнози Forrester Research

2. Приватні продажі – прославлена примха поштового маркетингу, яка ввірвалася на роздрібну торгівлю і за минулі два роки набула масовості. Ця тенденція дійсно є хвилею, враховуючи ненаситний ріст за останні чотири роки з наступними збоями в галузі, як бізнес-моделі, де 100 конкурентів нібито формують масовість.

Сайти приватних продаж і неймовірні темпи їх росту є наслідками деяких подій на ринку:

  • Вплив часу на економію. Найнеймовірніший розвиток електронної комерції полягав в тому, що сайти приватних продаж (al la Gilt Groupe, JackThreads, Rue La La) дозволяють економити клієнту за рахунок доставки продукції.  До цього Zappos встановлював очікування Free Shipping (вільний продаж) & Gilt Groupe (в першу чергу), суттєво трансформувавши його сьогодні.
  • Вбивча пропозиція ціни. Конкуренція на ціні є одним з найскладніших рішень позиціонування в бізнесі. Коли бренд приймає рішення продати себе тільки за рахунок ціни (пропонує купити ці товари з 50% знижкою), тоді ви точно рано чи пізно скотитеся до самого низу. Зосередившись на зниженні ціни, ви неодмінно знецінюєте продукт, який забезпечує сайт приватних продаж. Роздрібний продавець втрачає позиції в ринковому середовищі, яким стає надзвичайно важко управляти і що завжди закінчується низькими рейтингами.
  • Зведення з пропозицій. Gilt Groupe був єдиним гравцем переходу (точкою повороту) від чистих щоденних угод, які полягали в тому, що всім гравцям приватних продаж необхідно визначити основу їх смертельної гри запасів. 90% часу займала гра приватної марки, яка підтримує змішану допустиму межу близьку рівню користувачів Gilt, при якій все ще відбувалися продажі.

3. Мобільні продажі є одним з найпотужніших цунамі, який введено на ринок у 2007 році. Повсюдне використання смартфонів фундаментально змінило спосіб взаємодії користувача з мережею на “на ходу” (без прив’язки до робочого місця/ноутбука).

Революція смартфону відстояла новий світ Інтернету як фізичний прояв світу цифрових технологій.

Є два основних фактори цієї хвилі:

  • Checkins (реєстрація) – новий спосіб взаємодії «на ходу» стає стилем життя для більшості споживачів, які «ловлять» знижки та винагороди через взаємодію в реальному та в цифровому світах.
  • M-commerce (мобільна комерція) – зовсім новий жанр електронної комерції у відповідності з яким користувач отримує можливість купувати товари незалежно від географічної близькості до комп’ютера.

Агентство Forrester Research прогнозує, що обсяги мобільної торгівлі зростуть до 31 млрд. за наступні 5 років у Сполучених Штатах, подвоюючи таким чином об’єми прибутків від соціальної торгівлі.

Прогнози на майбутні 5 років вони визначають наступні:

Прогнози приватних продаж

Ця хвиля електронної комерції, в якій фізичне місцерозташування людини полегшує покупку товару чи послуги у трьох основних формах:

  • Онлайн-покупка або покупка в магазині
  • Географічно-цільові знижки
  • Мобільна перевірка пунктів лояльності і знижок

Однак, сьогодні в стадії реалізації як соціальні так і мобільні способи комерції, які розповсюджуються на ринку і не є «наступною хвилею».

Емпіричний розвиток веб-користувачів супроводжується набуттям досвіду роботи в Інтернеті, що формує їх компетентність та готовність допустити електронну комерцію в їх повсякденне життя.

Ці три тенденції визначають основу наступним хвилям. Крім того, наступні хвилі новшеств будуть базуватися саме на цих тенденціях, адже середовище споживача вже сформоване.

Автор Наталія

Опубліковано:
15/07/2015
Схожі публікації: