Чер
06

Традиційна та мобільна оптимізація. А в чому різниця?

Автор: Наталія

Традиційна та мобільна оптимізація.Сьогодні користувачі інтернету мобільний пошук використовують частіше, як традиційний. І це не дивно, адже число користувачів мобільного інтернету у зв’язку з популярністю смартфонів, планшетів і зручністю доступу до мережі будь-коли і звідусіль, постійно збільшується і збільшуватиметься.  І за прогнозами Ericsson до 2020 року тільки в Україні 600 тис. різних пристроїв буде підключено до мережі Інтернет. А 3,2 млн. абонентів вже користуються  мобільним Інтернетом.

8,5% всього інтернет-трафіку – мобільний, тому саме час задуматися про мобільну версію сайту і оптимізовану саме під мобільний пошук.  Розробляючи мобільні сайти варто зважати не тільки на відмінності їх від звичайних, але і не забувати про оптимізацію сайту під мобільні пристрої.

Мобільна оптимізація для SEO-шників є новими можливостями і клопотами одночасно.  Експерти з оптимізації під пошукові системи дискутують і до сьогодні, чи є суттєві відмінності між мобільним і традиційним SEO.  І більшість вважає, що мобільної оптимізації і не повинно бути, а необхідно правильно оптимізувати традиційний сайт, тобто зробити його зручним для користувачів мобільних пристроїв.

Правила звичайної оптимізації та кращі SEO-практики поширюються і на мобільний пошук, але є нюанси, які варто враховувати веб-розробникам при розробці  сайтів для портативних пристроїв.  В той час, коли контент ще залишається королем,  другою приходить  стислість, за якою слідує швидкість завантаження сайту і архітектура. І фактори, які варто враховувати при оптимізації під мобільні пристрої.

Архітектура сайту

Зручність відіграє вирішальну роль у пошуку довільної інформації. Чим вищий рівень юзабіліті (зручність використання), тим успішніший сайт, тим вищий трафік і вищі позиції у результатах пошуку.  І зручність пошуку інформації для користувачів мобільних пристроїв і ноутбуків  має свої відмінності. Зручний сайт повинен відповідати вимогам відвідувачів: сторінки повинні швидко завантажуватися на мобільних пристроях, містити легкий для читання контент та розумну навігацію, великі кнопки заклику до дії (замовити, купити), мінімальні розміри зображень і зручне розташування посилань.  Якщо сторінка довго завантажується чи на ній важко знайти посилання, слід терміново виправляти помилки. І допоможе он-лайн інструмент, який дозволить перевірити наскільки дружній ваш сайт з мобільними пристроями.

Сайти на флеші

Пошукові системи краще індексують звичайні сайти, які написані на флеші, але ця технологія, як і раніше,  є злом у світі SEO.  А з мобільним SEO – ще більше зло, оскільки популярні портативні  пристрої не підтримують flash-технологію, а це означає, що такі сайти не будуть відображатися на них.  Деякі компанії, наприклад, Sportsgirl, сайти яких побудовані на флешах для користувачів мобільних пристроїв розробляють повнофункціональні мобільні сайти.

Сторінка результатів пошуку

Основною метою пошукової оптимізації є підвищення рейтингу SERPS, а з мобільним пошуком це ще більш важливо. Обмеженням мобільних платформ  є невеликий екран, який відображає, як правило, не більше п’яти результатів пошуку (замість звичних десяти). А мобільний пошук, це, зазвичай, терміновий  пошук і навряд чи користувач матиме час (і бажання) переходити на наступні сторінки результатів пошуку.

Підбір ключових слів

Через терміновість пошуку з мобільних пристроїв користувачі використовують короткі фрази, які повинні містити не більше двох слів.  Інтелектуальний пошук  допомагає формувати короткі пошукові запити, які мають більшу релевантність. Тут також підбирають слова, які позначають місце розташування і зазвичай використовують геолокацію для пошуку найближчих до вас місць.

Оптимізація на сторінці

На оптимізованій сторінці описи, заголовкові теги, URL-адреси і назви файлів, альт-теги і інші мета дані повинні відповідати SEO-правилам. Оскільки час найбільше цінують саме користувачі мобільного інтернету, вони швидше, ніж відвідувачі звичайного сайту, залишать ресурс, якщо їх сподівання не відповідають тому, що пропонується на ньому. Тобто довго шукати щось на сайті жоден користувач мобільного інтернету не буде. Чим менше, тим краще для мобільного пошуку, так зробіть ключові слова та метадані дружніми і короткими, гострими і по суті.

Копірайтинг під оптимізацію

За своєю природою мобільні пристрої є портативними, тобто користуються ними будь-де, маючи «вільну хвилинку». Мобільні користувачі швидко «сканують» текст, зважаючи на заголовки, марковані списки, короткі параграфи і внутрішні взаємозв’язки. Ущільнюйте матеріали сайту, фокусуйте увагу на кнопках заклику до дії, додавайте зображення там, де це необхідно.

Заклик до дії

Люди часто використовують портативні пристрої в дорозі і великі візуальні підказки зосереджують їх увагу, тим самим закликають до дії і підвищують показники переходів. Як показує практика, великі кнопки на мобільних сайтах є кращим способом організації переходу, на відміну від тексту чи натискання на кнопці виклику.

Стратегії нарощування посилальної маси

Правильно підібрані посилання, як вхідні так вихідні і їх кількість відіграють одну з найважливіших ролей при пошуковій оптимізації сторінки. Проте для мобільного пошуку слід зосередитися на мобільних пошукових системах, каталогах і порталах таких як Google Mobile, Yahoo! Mobile і Мобильный Яндекс, мобільних форумах, мобільних соціальних системах, а також не забути помістити посилання на традиційні сайти для формування профілю з’єднань. Кращі практики SEO гласять, що веб-сайт повинен бути якісним, релевантним та містити достовірну інформацію.

Доменні імена

Експерти і до сьогодні не визначилися, що краще для мобільних сайтів: використовувати домен .mobi чи традиційні домени як .com чи .com.ua.  Немає жодних підтверджень, що спеціальні мобільні URL займають вищі позиції у результатах пошуку.  Зважаючи на швидкі темпи розвитку портативних пристроїв і вищі пошукові рейтинги  звичайних сайтів, краще все ж таки використовувати одну і ту ж URL-адресу для мобільного і десктопного сайтів. І користувачам менше запам’ятовувати доведеться.

Мобільний sitemap на XML

Якщо ви вирішили розвивати дружню мобільну версію вашого сайту, то XML-лівську карту сайту не маєте права зігнорувати. Як і для звичайних сайтів, створивши файл Sitemap відправляємо його Google, використовуючи гуглівські інструменти для веб-розробників і маємо XML карту сайту для мобільних пристроїв.

Оптимізація для мобільних пристроїв суттєво не відрізняється від звичайної оптимізації. Але зважаючи на популярність мобільного інтернету, перевірте, як ваш сайт відображається на мобільних пристроях. Переконайтеся, чи про ваш бізнес знають Google, Yandex, Bing. Якщо результати перевірки вас засмутили, зв’яжіться з нами.

Автор Наталія

Опубліковано:
06/06/2015
Схожі публікації: