Вер
17

Що таке мобільна комерція і яке її майбутнє

Автор: Наталія

mobile-commerce-websvit-blogСьогодні неможливо повністю розуміти поняття електронної комерції (e-commerce) не беручи до уваги мобільну комерцію (m-commerce). Але що ж таке – мобільна комерція? Спробуємо з цим розібратися і ще визначити, чому саме цей популярний підрозділ електронної комерції стає все більш важливим сьогодні для власників онлайн бізнесу.
Розпочнемо з відповідей на певні запитання

Що таке мобільна комерція?

Термін “m-commerce“, який і означає мобільну комерцію, означає також – перегляд, покупку і продаж продукції чи послуг через мобільні пристрої. Іншими словами, це повноцінна онлайн покупка, здійснювати яку найзручніше з мобільного телефону (планшету), який виконує роль основного інтерфейсу користувача для ряду сервісів.

Що таке мобільна комерція?

Де популярна мобільна комерція сьогодні?

Потроху всюди. Зі зростанням популярності смартфонів та планшетів популяризується і мобільна комерція. В 2012 році тільки в США продажі через мобільну комерцію склали 24,66 млрд. $, що на 81% перевищило показники минулого, 2011, року. Більш вражаючим є той факт, що лише за різдв’яні канікули 2012 року мобільні відвідувачі складали третину трафіку електронної комерції.

І аналізувати результати електронної комерції слід зважати і на шоурумінг(showrooming). Якщо цей термін вам ще не відомий, “showrooming” – це коли покупець заходить в звичайний магазин з метою лише “помацати” продукт, а купує його дешевше в електронному магазині. Підвищення популярності мобільної комерції стимулює і ріст шоурумінгу.

Яке майбутнє мобільної комерції?

Найбільш видимою тенденцією мобільної комерції є ріст її популярності. За прогнозами незалежної аналітичної компанії Forrester щорічні продажі мобільної комерції за наступні п’ять років зростуть в чотири рази. У 2012 році деякі сайти електронної комерції (наприклад Amazon) збільшували свої прибутки, тоді як більшість фірм мали тільки обмежений успіх мобільної торгівлі. Але одна річ їх сьогодні поєднала, всі разом вони сьогодні визнають мобільну комерцію як важливий спосіб популяризації їх бренду, через збільшення показників продаж та засіб відповідності вимогам сучасного висококонкурентрого ринку. Одним словом, майбутнє в мобільної комерції є і, зважаючи на тенденцію електронної комерції, стає все більш яскравішим.

Іншим фактором розвитку мобільної комерції є бажання користувачів мобільних пристроїв отримувати більше інформації з мобільних веб-сайтів. Дослідження демонструють, що 80% користувачів смартфонів здійснюючи покупки з мобільних пристроїв, потребують більше інформації про продукцію. Значну уваги при розробці сервісів мобільної комерції звертають на зручність, але якщо зручність витісняє інформативність, то і клієнти будуть шукати потрібну їм інформацію на інших сайтах.

А реальність сьогодні така: в кінцевому рахунку більшість підприємств, коли мова заходить про їх мобільні пропозиції, нічого не можуть запропонувати своїм відвідувачам, бо самі не зовсім уявляють що це таке і як воно їм може знадобитися. Але, зважаючи на бум продаж планшетів з їх великими екранами і мобільністю, що полегшує навігацію на мобільних веб-сайтах електронної комерції, власникам електронних магазинів слід подбати про версію сайту для мобільних покупців, або хоча б забезпечити чутливий веб-дизайн. І нічого дивного немає в тому, що 55% власників планшетів використовують свої пристрої для покупок в інтернет-магазинах, тоді тільки 28% власників смартфонів купують через інтернет зі своїх пристроїв.

Комбінація всіх цих факторів впливає на прогнозування світлого майбутнього планшетної комерції.

Зі всією своєю зростаючою популярністю мобільна комерція – нове світило у світі електронної комерції. Розуміючи це і слідкуючи за розвитком m-commerce власники он-лайн бізнесу повинні максимально скористатися цими можливостями.

Автор Наталія

Опубліковано:
17/09/2016
Схожі публікації: