Лип
29

Три хвилі інновації в електронній комерції

Автор: Наталія

Три хвилі інновації в електронній комерціїВсі ці три достатньо незалежні тенденції по рівному впливають на користувацький вибір.

Ще декілька років тому електронну комерцію мало хто виділяв у окрему галузь. Про продажі  через Інтернет писали небагато, ще менше було фактичних даних. Зараз термін “електрона комерція” все більше на слуху. Кількість онлайн магазинів зростає, в мережу активно входять традиційні рітейлери (роздрібні продавці).

А сьогодні все частіше говорять про ті нові підходи в електронній комерції, які вже досить швидко захоплять ринок.

Три сили, які формують майбутні інновації в електронній комерції визначають основу наступним хвилям. Наступні хвилі новшеств базуються на соціальних, приватних та мобільних електронних продажах сформованого користувацького середовища.

1. Абонемент кураторства особистого стилю.

За останні 6 років соціальна та електронна комерція стала способом життя для вагомої частини користувачів інтернету. Проте рекомендація продукції в значній мірі відстає. А про впровадження алгоритмів рекомендацій певного продукту, які формують сутнісну, переконливу рекомендацію, яка змушувала б купувати, годі говорити.

Наступною хвилею електронної комерції буде надання таких послуг, які суттєво підсилюють масивні набори даних поєднуючи їх з експертним куруванням для стимулювання покупки, пропонуючи такий продукт клієнту, який відповідає всім параметрам його запиту.

Суттєвими аспектами цієї моделі є наступні:

  • Використання даних. Роздрібні онлайн торговці всіх форм і масштабів мають величезні масиви цінних даних, які сьогодні не використовуються на повну – в більшості часу вони навіть не співставляються між собою. Наступна хвиля раціоналізаторства передбачає об’єднання даних з різних джерел в центральну платформу, яка забезпечить більш широке інформаційне поле для вибору продукту, організації процесу його купівлі та збуту.
  • Підписка як бізнес-модель. Першим магазином, де дійсно працювала підписка, яка пропонувала підбір продукцію он-лайн способом був ShoeDazzle (це працює і сьогодні). Сайтам, які пропонують стильні речі (одяг, взуття і т.д.) варто зосередитися на більш глибокому, особистісному контакті з клієнтом – тим самим підсилюючи роль моделі підписки для доставки продукції і збільшуючи власні грошові обороти.
  • Експертне кураторство ->Персоналізація. Суто алгоритмічних способів формування гідних рекомендацій поки що немає, і навряд чи вони будуть ефективними. Проте, якщо все правильно реалізувати, то ці алгоритми могли б сфокусуватися на критеріях вибору, підвищуючи таким чином ефективність роботи стилістів/експертів та полегшуючи її одночасно.

Публікації останніх шести місяців прогнозують майбутню революцію електронної комерції в моді для чоловіків. І основною цієї революції провідні дизайнерські інтернет-магазини, такі як a la StyleBop Buy the Look, Mr Porter.com, The Look & The Story вважають кураторство стилю. Очевидним є те, що чоловіки по-іншому купують модні речі, вони, в більшості випадків, хочуть купити «зібраний» стиль або кураторство стилю.

Ніхто на сьогодні фундаментально не реалізував цього процесу для пропозиції продукції. Такі найбільш успішні модні електронні магазини як Mr. Porter, Gilt Man, і ShopBop зробили стрибок вперед, наповнивши свої ресурси тематичним редакційним контентом. Тим не менше, їх масштаб є невід’ємною слабкістю індивідуального підходу, який модель абонементу кураторства особистого стилю могла би запропонувати чоловікам. Крім цього, ці крупні гравці позиціонують себе таким чином для конкурування з Bloomingdale у світі дорогих речей. А для тих, хто немає такого великого доходу для витрат на моду ринок пропонує досить широкі можливості.

Чому це наступна хвиля:

  • Людям необхідні хороші речі: мережа поступово стає все більш індивідуалізованою, оскільки користувачі знаходять свою нішу, формують нові відносини і знаходять нові ідеї, продукцію, мистецтво і т.д. Ця хвиля повністю охоплює цю тенденцію і надає можливість монетизувати (перетворити у грошовий прибуток) такі відносини.
  • Технічна зрілість і досвідченість: певною мірою ця революція не вдалася до 2011 року. Соціальний веб (і системи, які базуються на ньому) ще не дозрів, користувачам необхідний час і більший досвід (досвідченість) для організації взаємозв’язків через мережу Інтернет і аналітичне середовище для побудови кращої мережі потребує детальної розробки, а розробники обмежилися пропозицією, підігнану під сьогоднішні тенденції ринку.
  • Особистісні відносини: Веб буде ставати все більш особистісним і електронна комерція повинна реагувати на надання послуг і продукції, яка навіює відчуття «зробленої для споживача». Як можна буде в майбутньому побачити в стартуючій моделі, взаємовідносини матимуть першочергове значення в наданні послуг абонентської моди.

2. Відкрита, вертикально-інтегрована, аналітична сигналізація попиту і планування

Швидка мода (Zara і H&M) суттєво реконструювала цілу індустрію моди, перевернувши вверх ногами традиційний «сезонний» підхід роздрібних продаж передусім через свою аналітику, ввівши на ринок сучасного, вертикально-інтегрованоговиробничого звіра. Ця трансформація дещо споріднена з Toyota kaizen (поряд з іншими азіатськими виробниками автомобілів), які змінили автомобільний ландшафт в США, де іноземні виробники значно обіграли місцевих конкурентів.

Можливість перетворення аналітичної проникливості, яка передбачає конкретні міри реагування попиту на набори товарів представляє основні стратегічні значення пропозиції швидкої моди і є рушійним фактором революції в галузі в цілому (переходу на абсолютно новий рівень).

Традиційний шлях не працює і це все більше і більше збільшується неефективність традиційних «сезонних» фірм і їх вибуття з лідерів ринку швидкої моди.

Для повного дослідження цієї хвилі необхідно:

  • зрозуміти те, які встановлені галузеві норми ілюструють руйнацію швидкої моди;
  • визначити рушійні фактори і технічні розробки, які сприятимуть наступним хвилям електронної комерції;
  • побудувати схему роботи рішення.

Для кожного сайту електронної комерції існує нова тенденція спроб збору власних «сигналів попиту», яка базується на вподобаннях (like) чи на запитах даних. Індивідуальні гравці на ринку пробують діяти самостійно і такі спроби ніколи не приносять бажаної результативності.

Цілком зрозуміла необхідність почати використання сигналів попиту на основі аналітики, але кожен сайт електронної комерції намагається пристроїти власну систему визначення попиту, що виглядає досить кумедно. А кумедно тому, що жоден окремий гравець не має відповідного масштабу, щоб дійсно отримати результати з цих точок даних, на основі яких можна прийняти конструктивні рішення. Крім цього, цю інформацію необхідно розповсюдити серед всіх зацікавлених осіб, тому повинна бути певна стандартизація для реалізації і застосування сигналів попиту.

В традиційних роздрібних моделях, рітейлери захищають від розголошення дані і статистику популярності певного продукту. Бренди значно обмежують максимізацію доходу і існування істинного партнера, який надає кращу продукцію в необхідній кількості продавцю можливу через відокремлення двох гравців. Традиційно, бренди не мали доступу до даних роздрібної торгівлі і були змушені застосовувати перевірені методи для оцінки попиту, а, отже, і необхідних об’ємів виробництва. Роздрібні продавці сьогодні контролюють ці дані, блокуючи ті бренди, що поставляють продукцію, яка максимізує роздрібний попит на товар. В даний час інформаційної асиметрії в основному орієнтуються на покупців. Це те ж саме, що і власна сигналізація попиту на продукцію через likes/wants як повноваження для розуміння ринку і аудиторії.

І одним з таких роздрібних продавців в Інтернет-просторі є Vendor Central від Амазону . Вони однозначні лідери продаж, але все ж таки їм ще треба попрацювати – згладити передачу даних і посилити співробітництво всіх сторін.

І не треба припускати, що Facebook зі своєю like-кнопкою вирішує це – цей спосіб є злом і не варто розміщати нічого подібного на кшталт like разом, це фактично  принесе практичний зиск іншим бізнесовим компаніям. Якщо оглянути простори інтернету, то єдиною компанією спроможною на це є Amazon – але і тут повинні діяти відповідні відкриті стандарти.

На що подібне дане новшество?

Розподілена система – ця хвиля масового розподілення обслуговування, яке використовує попит, централізує, а потім розподіляє серед всіма зацікавленими особами.

Розподілена сукупність даних

Вертикальна інтеграція – ця хвиля визначає сутність Інтернету – ініціативний розвиток бере на себе «Людина».  Для того, щоб конкурувати з крупними, такими, що краще фінансуються і високоефективними командами – мережа повинна об’єднувати партнерів і будувати кращу самоорганізовану систему. Хоча в 2011 переважаюча технічна теорія оберталася навколо Apple Inc, iPhone керував якістю Apple AppStore, що принесло їм неабиякий попит та прибутки – але так завжди не буде, за 5-6 років необхідно змінювати підходи. Мережа і все що в мережі Інтернет швидко міняється.

Роздрібні продавці повинні краще налагоджувати зв’язок з постачальниками для максимізації вигоди від попиту на основі пропозиції, на основі можливостей і брендам слід використовувати маркетинг і просування для спільного управління роздрібною торгівлею і брендовим бізнесом.

Інтеграція в технологічні процеси – не змушуйте користувачів додатково реєструватися чи логінитися з іншої панелі. Сигнальний попит продукції повинен просуватися до Google Analytics (досить універсальний інструмент, який використовують навіть ті, що мають більш просунуті аналітичні засоби). Інструмент повинен робити дані доступними і бути легко помітним і простим у використанні.

3. Інфраструктура як сервіс – відсутня ланка.

Це позолочене століття споживацької/мобільної мережі укореняє перетворення технічної інфраструктури в масовий товар, чим і захистив Amazon витоки власних капітальних витрат (що в кінцевому результаті стає Amazon EC2 через надлишкові потужності їх сервера). Тепер зважаючи на той розвиток технічної павутини, який породив Amazon EC2, стрімкий ріст електронної комерції штовхатиме фонові інфраструктури до інновацій.

А інновації породжують економію, шляхом раціоналізації процесів як виробництва, так і замовлення, зберігання та доставки товару кінцевому споживачу.

Автор Наталія

Опубліковано:
29/07/2015
Схожі публікації: