Січ
21

Нові домені імена: будуть чи не будуть?

Автор: Наталія

Нові домені імена: будуть чи не будуть?Еволюція – це зміна успадкованих особливостей населення через всі наступні покоління.

Інтернет сміливо можна назвати механізмом, який створили ми самі. Кожен користувач бере участь у розвитку інтернету, вносячи щось (нехай невелике) своє для його розширення, або змінюючи існуючі деталі.

І ось грядуть нові великі зміни, які перевернуть з ніг на голову цілу структуру, або ж змінять сприйняття і гаманці людей.

Системою доменних імен в Інтерннеті керує корпорація ICANN (Інтернет корпорація з присвоєння імен та номерів), яка в минулому році приступила до реалізації програми, завданням якої є перетворення звичного для нас зовнішнього вигляду та інфраструктури мережі.

В ICANN розробити програму нових загальних доменів верхнього рівня,  згідно з якою спільноті дозволено застосовувати нові gTLDs, також відомі як домені імена верхнього рівня або .com, .org, .net частини веб-адреси сайту.

Доменні імена

А розробив ICANN цю програму нових загальних доменів верхнього рівня для підвищення конкуренції і розшорення вибору при впровадженні нових gTLDs у систему адресації Інтернету. На сьогодні  діє 280 національних доменів верхнього рівня (ccTLDs) і тільки 22 домени верхнього рівня, що і планується змінити.

Реагуючи на численні скарги, ICANN планує збільшити кількість доменів верхнього рівня до 1 000 імен. Більшість скарг стосуються грошей, які ICANN отримала на розробку 1930 додатків, на що некомерційна організація отримала близько 357 млн.$. Великий ажіотаж розгорівся, коли домен .xxx був затверджений. Недавно було опубліковано перелік пропонованих доменних імен, а це означає, що, можливо, скоро впровадять такі доменні імена як .app чи .news, які конкуруватимуть з існуючими .com і .org і ті доменні імена, які вже затверджені доповнять 280 існуючих географічних доменів, такі як .us, .ua.

Новий набір доменних імен верхнього рівня перекреслює все те, до чого ми звикли, те, що ми до сьогодні використовували, але компанії розглядають цю ситуацію як можливість отримати прибутки. Найбільшу зацікавленість (за даними ICANN) викликають наступні доменні імена:

Домені імена, на реєстрацію яких приходили прохання

Кількість

.app 13
.LLC, .LLP 13
.web, .webs, .website 12
.home, .homes 12
.art 11
.shop, .shopping 11
.INC 11
.hotel, .hoteles, .hotels 9
.blog 9
.book 9
.music 9
.design 9
.law, .lawyer 9
.movie 9
.tech, .technology 7
.store 7
.news 7
.cloud 7
.love 7
.LTD 7
.mail 7

Джерело: Інтернет корпорація з присвоєння імен та номерів

Як показують результати таблиці, найпопулярнішими є домени .app, і ніхто не сперечатиметься про важливість цього імені, оскільки велика частина людства сьогодні шаленіє від різних додатків до iPhone, Androids, Symbians і ін. Корпоративні гіганти розробили масу таких додатків: Google – 101, Amazon – 76. Для Google кращим вибором були б .android і .youtube і такі дивні імена як .are, .baby як доповнення до .lol і .goo. Вибір Amazon є передбачуваним: .book, .buy, .app, .search. Ближчим часом розпочнеться боротьба між цими гігантами за імена .music і .mail в доповнення до інших 19 загальних назв, які вони випрошують. Для прикладу, компанія Donuts Inc. подала 307 заявок або 56,8 млн.$ фондів з венчурного капіталу і фондів приватних інвестицій. Інша компанія Afilias каже, що просила 305 доменів верхнього рівня від свого імені чи від імені своїх клієнтів. На сьогодні компанія керує доменами .info і .mobi серед інших підприємств.

У звіті для All Things Considered кореспондент NPR запитала старшого віце-президента Afilias, що ж компанії планують робити з новими доменами.

У LaPlante сказали: «Вони матимуть повний контроль над тим, що діється в їх областях верхнього рівня. А це означає, що не буде ніякого спаму, ніякого фішингу, ніяких шкідливих програм і жодного іншого зла, яке сьогодні переповнює Інтернет. Тому, маючи власний домен верхнього рівня ми зможемо підвищити ріень його безпеки».

Проте не всі великі компанії бажають взяти участь у цьому заході. 79 корпоративних монстрів (Coca-Cola, Hewlett-Packard, Samsung, Dell, Nestle USA, Dunkin Brands, Ford, Procter & Gamble, General Electric і ін.) підписали петицію проти впровадження нових доменів верхнього рівня корпорацією ICANN.

Програма, яку реалізовує ICANN дозволяє констатувати, що практично будь-які слова можуть бути використані як домени верхнього рівня. Це спричине немалий тиск на велику кількість власників торгових марок з аналогічними чи подібними іменами. А нам залишається лише чекаєти на зміни.
А що ви про це думаєте?

Автор Наталія

Опубліковано:
21/01/2016
Схожі публікації: