Лют
08

Нові можливості вашого сайту засобами HTML5

Автор: Наталія

Нові можливості вашого сайту засобами HTML5Веб-програмування стрімко розвивається і сьогодні є можливість кожен веб-сайт доповнювати новою функціональністю і сервісами, що робить їх ще більш зручними. І новим щаблем розвитку технологій для розробки сайту є стандарт HTML5. Новий стандарт HTML5 розвивається досить швидко, хоча й знаходиться ще в стадії розробки, але деякі методи доступні вже сьогодні.

HTML5 – це нова мова розмітки гіпертексту, незалежний від платформи стандарт опису веб-сторінок. Прийняття даного стандарту не тільки розширює функціональні можливості веб-сторінок, але і спрощує їх розробку і зводить їх оформлення до рівня сучасних ексклюзивних дизайнерських рішень.

Основна ідея розробників HTML5 – розробка життєздатної мови розмітки, яка практично використовуватиметься і буде приносити користь відвідувачам і розробникам сайту.

Одним із принципів стандарту є наступне:

«на першому місці стоять інтереси реальних користувачів, потім – розробників сайту, потім – розробників браузерів і інших додатків, потім – авторів самого стандарту, і тільки потім теоретичні та ідеологічні міркування, які Консорціум W3C безуспішно просував останні десять років».

Отож про деякі нові можливості HTML5.
Підтримка відео
Донедавна використання відео на сайті було не дуже зручним. В залежності від сайту необхідні були сторонні додатки чи відповідні налаштування браузера. Щоби переглянути трейлер до нового фільму – треба встановити QuickTime, для перегляду відео в соцмережі потрібен Adobe Flash. Хоча додаткові програми досить розповсюдженні, і знати і встановити їх може кожен, але цей процес тільки ускладнює перегляд відео. Деякі користувачі не мають можливості встановлювати надбудови, і не всі платформи підтримують необхідні технології.
Тепер сучасні браузери самостійно відтворюють мультимедійний контент. Новий тег video дозволяє розробникам вказувати пити файлів, які мають програватися браузерами в залежності від наявності кодеків.

Підтримка аудіо
Цікавішим і є використання аудіо на веб-сторінках з HTML 5. Тег audio крім впровадження аудіо-запису на сторінці забезпечує і стандартні елементи управління – кнопки запуску, паузи, зупинки, перемотування, регулятор гучності. Для тих браузерів, де не підтримуються ці елементи, HTML 5 дозволяє доповнити їх доповнити їх альтернативним змістом – flash-роликом, за допомогою якого сьогодні відображається більшість аудіо- і відеозаписів.

Введення звуку і картинки засобами браузера
Тільки уявіть затрати на реалізацію наступного (як користувацькі так і розробника) у Інтернет

  • завантаження фото з веб-камери;
  • відправлення голосового повідомлення;
  • аудіо- і відео-спілкування.

Ніби нічого нового, але для цього необхідно встановлювати відповідне програмне забезпечення: для використання камери – flash, для організації живого спілкування – Skype.
З HTML 5 для виконання цих завдань непотрібно додаткового софту. Деталі ще доопрацьовуються, але скоро користувачі зможуть легко записувати короткі аудіо- або відеозаписи зразу у браузері, і завантажувати їх в мережі для передачі живого звуку чи відео… і з мобільних телефонів також.

Нове представлення форми у веб
HTML форми завжди були проблемою. Вони не зовсім цікаві для розмітки, і потребують клопіткої роботи з оформлення – особливо якщо необхідна сумісність з різними браузерами і відповідність загальному вигляду сайту. Вони також можуть викликати труднощі при заповненні. Якість форми полягає більше в обмеженні помилок введення, ніж в забезпеченні приємної взаємодії користувача.
В HTML 5 в доповнення до звичайних текстових полів появилися поля для введення та обмеження даних: поле для введення числа, повзунок для регулювання гучності чи чогось іншого, поле зі списком, додана можливість обмеження діапазону і точності допустимих значень поля, можливість помітки елемента, як обов’язкового для заповнення, можливість встановлення фокусу на елемент і багато інших.

Згаданими можливостями HTML5 не обмежується. Дізнатися про більше можливостей HTML5 и випробувати деякі з них можна тут

Отож, як бачимо, браузер стає потужною платформою, переважаючи інші кращою портативністю додатків. Тому варто задуматися, а чи варто купувати локальне ПЗ, чи може зразу автоматизувати свою діяльність веб-засобами.

А розробка Intranet чи Internet ресурсу для вас, це вже наше завдання

Автор Наталія

Опубліковано:
08/02/2015
Схожі публікації: