Тра
14

Сайт мобільний і звичайний: а в чому різниця? (продовження)

Автор: Наталія

Як показують дослідження, сьогодні все більше і більше людей використовують електронні пристрої для спрощення свого життя. Використання громіздких ПК  плавно перейшло в ноутбуки, а тепер і в смартфони. Крупні компанії, такі як Apple, Dell і Microsoft борються за ринок смартфонів.

Саме тому мобільні веб-розробки дуже актуальні сьогодні . Обсяги продаж смартфонів ростуть з кожним днем, що говорить про необхідність підвищеної уваги до інтерфейсів для мобільних пристроїв. Як задовольнити все більш вимогливі користувацькі запити? Як зробити так, щоб люди змогли переглядати сайт, як на Full HD моніторі, так і на мобільному телефоні? Про те, на що ще варто звернути увагу при розробці мобільних сайтів читаємо далі ( інші відмінності тут).

6. Обмеження або відмова від багатозадачності

Обмеження або відмова від багатозадачності

Під багатозадачністю будемо розуміти можливість керувати більш як одним додатком одночасно. Більшість мобільних пристроїв не підтримують багатозадачності, і навіть ті, які підтримують, не можуть запропонувати швидкість та гнучкість настільної багатозадачності.

7. Веб-сайти не завжди відображаються в браузерах

Працюючи з настільними пристроями користувачі майже завжди бродять в мережі через браузер. Користувачі ж мобільних пристроїв в більшості переглядають веб-сторінки за допомогою мобільних додатків (н-д, Facebook Apps, Twitter Apps). Вплив цього факту на ваш мобільний сайт можна по різному оцінювати.

Наприклад:
Часто відсутня адресна стрічка: це означає, що користувачі не можуть підібрати певну інформацію чи контекст за адресою сторінки, скопіювати і вставити адресу чи ввести нову адресу.

Зменшення вільної частини екрану: вікно мобільного браузера досить невелике, а для відображення сторінок, для перегляду яких використовуються додатки відводиться ще менше місця на екрані, оскільки додатки включають власну панель інструментів, кнопки і інші елементи керування.

Обмежена функціональність: як правило, такі функції браузера, як закладки, відкриття в новому вікні або друк недоступні при перегляду веб-сторінки у додатках.
Кнопки на вашій сторінці, які допомагають поділитися інформацією в інших додатках зроблять ваш сайт більш зручним. Не примушуйте користувачів залежати від URL-адреси сайту. Для зручного орієнтування на сторінці включіть таку інформацію як дата статті чи навігаційну стежку.

8. Вертикальний екран

Вертикальний екран мобільного пристрою

Більшість настільних дисплеїв мають альбомну орієнтацію (ширина більша за висоту). Але в мобільних пристроях все навпаки: більшість користувачів використовують пристрої, тримаючи їх вертикально, тобто висота екрану більша за ширину. Цей факт активує розробку мобільних сайтів вертикальної навігації з застосуванням таких проектних рішень як:

  • зменшення кількості колонок для представлення контенту (в ідеалі до однієї)
  • жодних широких елементів таких як таблиці, широкі зображення, слайд-шоу, флеш-ролики і фрейми
  • вертикальна навігація замість горизонтальної

Звичайно, самі ж мобільні пристрої надають можливість переключатися на горизонтальний формат (повернути пристрій), але більшість користувачів надає перевагу вертикальному перегляду, оскільки так простіше тримати пристрій однією рукою.

9. Люди по різному використовують мобільні пристрої

Кожен по різному використовує мобільний пристрій

Це, мабуть, одна з найважливіших відмінностей між мобільним і настільним вебом. Люди використовують власний мобільний пристрій по іншому, ніж комп’ютер і для виконання інших завдань.

Зі своїми комп’ютерами користувачі:

  • сидять за столом
  • часто в кабінеті/офісі
  • працюють
  • інколи мандрують інтернетом
  • пишуть контент
  • зосереджені на комп’ютері, а не на зовнішньому оточенні

а з мобільними пристроями працюють:

  • сидячи вдома на дивані
  • прогулюючись
  • в черзі за чимось
  • чекаючи автобус, поїзд, літак або подорожуючи
  • шукаючи конкретну інформацію
  • здебільшого для пізнання інформації
  • легко відволікаються навколишнім середовищем

Ці відмінності впливають на типи сайтів, які популярні серед користувачів мобільних пристроїв. Наприклад, веб-сайти, які призначені для створення контенту (форуми, блоги), як правило, більше відвідують користувачі настільних комп’ютерів, тоді як сайти, які надають можливість легкого доступу до інформації, або можливість відслідковування певної інформацію популярні серед користувачів мобільних пристроїв.

10. Відмовтеся або обмежте флеш-підтримку

У настільних сайтах Flash майже всюди, більш як 90% браузерів мають вбудований Flash-плеєр. З мобільним інтернетом зовсім інша історія.

Жоден з мобільних пристроїв, на базі iOS не підтримує Flash. Пристрої на базі Android 2.2 і вище можуть опрацьовувати Flash, хоча багато користувачів воліють відключити його, оскільки він може викликати зниження продуктивності і проблеми стійкості. Хоча і більшість мобільних пристрої підтримують відтворення Flash,  на мобільних пристроях його практично не відтворюють.

Тому, веб-сайт, який базується на Flash не користуватиметься попитом на мобільних пристроях. Проте сьогодні виділяють способи, за допомогою яких можна створити Flash-подібний додаток для мобільних і настільних пристроїв не використовуючи при цього самого Flash. Сучасні веб стандарти такі як HTML5, CSS3 і SVG дозволяють створювати вектори, анімації, ігри, інтерактивні елементи і вбудоване відео, які працюватимуть на всіх сучасних мобільних пристроях, з Flash підтримкою чи без неї.

Отож, характерними відмінностями мобільного вебу  є:

  • Менша потужність (невеликий екран, повільніший процесор, менша пропускна здатність, обмежена багатозадачність)
  • Альтернативні підходи до введення даних (сенсорне введення, незручна клавіатура)
  • Різні особливості браузера і можливості (перегляд сторінки в додатку, вертикальний екран, практично відсутня підтримка Flash)
  • Люди використовують мобільні пристрої для інших завдань і по іншому, ніж настільні.

І це важливо пам’ятати при проектуванні сайту для мобільних пристроїв.

Автор Наталія

Опубліковано:
14/05/2015
Схожі публікації: