Бер
26

Аудиторія вашого сайту: яка вона? Способи дослідження

Автор: Наталія

Аудиторія вашого сайту: яка вона? Способи дослідженняУспішність в Інтернеті ніколи не появляється нізвідки. Ефективний, успішний веб-сайт завжди є результатом глибоких досліджень і старанної, самовідданої роботи.

Хоча і оптимізація веб-сторінки може здаватися складною, тривалою роботою та реальним випробовуванням для більшості власників сайтів, незважаючи на велику кількість вільнодоступних в інтернет-просторах посібників та практичних порад, якісна оптимізація – це тільки частина успішності веб-сайту. Тут в гру вступають і пошукова оптимізація, і контент, і концепція цільової аудиторії. Дуже важливою є адаптація вашого сайту як під пошукові системи, так і під людей, які є потенційними клієнтами. Фактично, середньостатистичний клієнт повинен бути центральним елементом для кожного сайту, оскільки він є аудиторією, з якою ви плануєте співпрацювати (в т.ч. і продавати товари/послуги). Неможливо сподобатися всім шанувальникам Інтернету, але все ж таки можливо віднайти тих, хто шукає ті товари чи послуги, які ви пропонуєте на своєму веб-ресурсі. Отож, про важливість розуміння потреб аудиторії вашого сайту, формулювання контенту та оптимізацію за побажаннями користувачів йтиметься далі.

Для ілюстрації теорії з вкрапленнями практики, спробуйте уявити, що ви досвідчений розробник і вирішити свій бізнес трансформувати в онлайн. Отже, маємо функціонуючий веб-сайт і визначену клієнтську базі, починаємо дослідження.

1. Проведіть анкетування

Збір демографічних даних користувачів сайту є одним з найпростіших і перевірених способів визначення того, які ж люди відвідують ваш сайт. Для проведення анкетування існують різні способи. Наприклад, можна запропонувати бонус, знижку чи подарунок за заповнення анкети. Анкети не повинна бути громіздкою і відлякувати відвідувачів. Типова форма повинна включати наступні пункти (не обмежуючись ними):

  • вік
  • стать
  • сімейний стан
  • освіта
  • географічне розміщення
  • рівень доходу
  • рід заняття
  • гастрономічні вподобання (при необхідності використовуйте випадаючий список)
  • хобі в т.д.

Анкета повинна включати такі запитання, які допоможуть вам сформувати образ середньостатистичного відвідувача вашого сайту. Наприклад, варіантами вибору відповіді можуть бути «вегетаріанець» або «працюючий студент».

2. Обробка анкетних даних

Тепер, коли у вас є інформація, можна розробляти успішну маркетингову компанію у відповідності до вподобань ваших клієнтів, а також вносити певні корективи в політику та цілі компанії. Наприклад, якщо більшість ваших клієнтів віддає перевагу вегетаріанському печиву чи в захваті від завиванців з яблуками, то вам слід зосередитися на цій (популярній) випічці, а іншу тимчасово припинити випікати. Щоб здивувати ваших постійних клієнтів ви можете додати деякі нові варіації до існуючих рецептур, тих, звичайно, які користуються попитом.

3. Збережіть сторінку «Контакти»

Сторінка «Контаки» сайту websvit.com

Всі великі чи малі успішні сайти повинні мати сторінку «Контакти». На перший погляд ця сторінка може здатися незначущою, але вона є «головною брамою» для ваших клієнтів, яка забезпечує взаємозв’язок, особливо якщо у вас немає форуму чи блогу. Перевірте, що на цій сторінці подано актуальну, дійсну інформацію; подайте тут всі можливі способи зв’язатися з вами: електронна пошта, skype, номери телефонів, поштова адреса. Такі дії підвищують ваші можливості напряму контактувати з вашими клієнтами.

4. Підтримуйте зв’язок зі службою технічної підтримки

Якщо технічну підтримку вашого ресурсу забезпечує зовнішня особа чи компанія, намагайтеся контролювати їх роботу. Безумовно, ви можете дізнатися багато нового про ваших клієнтів з тих питань, які вони піднімають на сайті чи проблем, з якими вони стикаються, працюючи з вашим ресурсом.

5. Створіть форум

Форум – це чудовий інструмент, який дозволяє вивчати звички та вподобання його учасників власнику сайту. Слід дозволити своїм клієнтам писати і висловлювати свої думки та враження про обслуговування, продукцію і все решту, що пов’язане з вашим сайтом. Створюючи теми, оберіть кілька категорій і спостерігайте за їх популярністю. Це не займе у вас ні багато часу, ні зусиль, але сторінка форуму може стати чудовим рецептом покращення вашого бізнесу під вимоги клієнтів.

6. Заохочуйте відвідувачів реєструватися на форумі

Розміщайте посилання у дописах вашого сайту на відповідні теми у форумі. Найбільш активних користувачів призначайте модераторами. Також можете створити свого роду ієрархію (забавну чи серйозну): Учасник,  Срібний учасник, Золотий учасник; їдок завиванців, досвідчений їдок завиванців, їдок-майстер або бакалавр, магістр чи доктор наук з поїдання завиванців (гіпотетична жартівлива ієрархія для форуму кулінарного сайту).

7. Розпалюйте обговорення

Щоб привернути увагу клієнтів до вашого сайту чи форуму можете використати деякі хитрощі. Розпалюйте обговорення: керовані дискусії є одним з вагомих інструментів дослідження цільової аудиторії.  Проте не слід заходити надто далеко і провокувати ваших дописувачів.

8. Організуйте змагання

Організація цікавого конкурсу на сайті не тільки дозволить вашим клієнтам показати себе і отримати подарунок, а і допоможе отримати більше інформації про вашу цільову аудиторію. Конкурс повинен бути доступним для більшості, тому не слід вигадувати аж надто складні умови. Це може бути фотоконкурс, конкурс рецептів (для кулінарного сайту) і т.д. На сайті слід правильно і доступно подати вимоги і продумати головні і вторинні подарунки. Призи повинні відповідати сфері вашого бізнесу, будь-то  кулінарна книга, подарунковий сертифікат чи тижневий запас завиванців.

9. Заохочуйте до написання повідомлень

Дозвольте вашим клієнтам приєднатися до формування вашого сайту, надавши їм можливість завантажувати картинки чи писати статті для блогу. Звичайно, це не означає, що ви повинні розмістити на сайті все, що отримуєте. Фото ваших клієнтів допоможуть пізнати їх набагато більше, ніж анкетування чи дописи на форумі. І для будь-якої людини великою радістю буде побачити себе, членів своєї сім’ї чи свій допис в Інтернеті, особливо якщо вона не має власної сторінки в мережі. Крім цього, ваша аудиторія може швидше збільшуватися завдяки повідомленням від третьої сторони, оскільки автори захочуть поділитися своїми досягненнями з друзями, членами родини  і т.д. Таким чином, заохочуючи ваших відвідувачів до написання повідомлень, додавання фотографій ви, насправді, вбиваєте трьох зайців одним вистрілом:

  • отримуйте унікальні дописи;
  • отримуєте більше інформації про вашу цьому аудиторію;
  • отримуєте безкоштовну рекламу.

10. Надайте клієнтам можливість залишати коментарі

З метою належного вивчення вашої цільової аудиторії, ви повинні знати симпатії та антипатії ваших клієнтів. Тому дозвольте відвідувачам сайту  коментувати ваші повідомлення, фотографії та продукти. Проаналізувавши відгуки, зробіть правильні висновки.

 11. Додайте сторінку відгуків

Сторінка відгуків клієнтів компанії Websvit.com

Для фіксацій найкращих похвал створіть сторінку відгуків, де кожен зможе додати анонімний відгук. Багато сайтів на сьогодні користується таким прийомом, але відгуки, зазвичай, підробляються. Набагато ефективнішим є розміщення реальних дописів, адже за їх змістом ви можете чітко визначити прогалини, які слід заповнити і області, над якими слід ретельніше попрацювати.

12. Створіть базу даних профілів

Хоча це трохи обтяжливо і на це потрібен час і зусилля, але бажано б реалізувати профілізацію для ваших клієнтів. Особистий профіль є чудовим місцем для вираження власної індивідуальності і неповторності. Багато з користувачів використовуватимуть цю перевагу, тому що людям подобається бачити власні персоналізовані аккаунти з фотографіями, коментарями та статтями в Інтернеті. Ви також залишитеся у виграші, спостерігаючи за вашою персоніфікованою аудиторією.

13. Створіть групу на Facebook

Сьогодні майже кожен другий користувач Інтернету має аккаун в соціальній мережі Facebook. Соціальні мережі є потужним інструментом он-лайн-просування бізнесу. Тому важливим є розміщення на вашому сайті кнопок різних соціальних мереж, які дозволяють відвідувачам з сайту поділитися в мережах інформацією, яка їм сподобалася. У Facebook ви можете створити видимість власного сайту, розміщуючи, для прикладу,  всі новини.  Для нагадування про своє існування клієнтам ви також можете додавати інформацію про події, реалізовувати рекламну компанію продукції (через фан-сторінки), тим самим вирішивши проблему як залучити трафік на сайт з Facebook.

Отож, способів достатньо: потрібні лише бажання і клопітка праця. Це  далеко не весь перелік можливих дій для вивчення аудиторії, але про решту – в наступносу дописі.

Далі буде…

Автор Наталія

Опубліковано:
26/03/2016
Схожі публікації: