Бер
30

Методи знайомства з аудиторією свого сайту

Автор: Наталія

Методи знайомства з аудиторією свого сайтуВолодіння інформацією про вподобання та потреби відвідувачів сайту, тобто цільової аудиторії, забезпечує успішність проекту. Замало просто залучити відвідувача на свій ресурс, необхідно ще його зацікавити сайтом.

А чим зацікавити? Тією інформацією, товаром/послугою, яку він сподівається знайти на вашому сайті. Задумалися над тим, як дізнатися, чим ж цікавляться ваші відвідувачі і, взагалі, хто вони і звідки? Частину ручних способів дослідження та залучення аудиторії вашого сайту ми розглядали в дописі “Аудиторія вашого сайту: яка вона? Способи дослідження”, а сьогодні, крім інших способів, розглянемо і потребу та способи проведення кількісного аналізу аудиторії сайту, результати якого дозволять вам правильно визначитися, на що треба звернути увагу, щоб ваш веб-ресурсу приносив максимальні прибутки вашому бізнесу.

Для дослідження потреб та вподобань аудиторії скористайтеся наступними порадами.

1. Використовуйте twitter

Хоча twitter і не пропонує таких широких бізнес-можливостей, як Facebook, але він все ще є відмінним інструментом для пізнання вашої цільової аудиторії. Насправді фейсбуковські like-ки і твітеровські tweet-ти дозволяють розрахувати успішність дописів сайту: просто проаналізуйте кількість like-ів і tweet-ів останніх повідомлень і зрозумієте, які теми зацікавили вашого читача.

2. Використовуйте і YouTube

Вивчайте аудиторію з Youtube
Чи відомо вам, що певну інформацію про ваших клієнтів ви можете зібрати з служби YouTube (за умови що обране відео має достатньо переглядів).  Ви можете проаналізувати, яке відео подобається користувачам (має достатньо like-ів) чи не подобається (багато Dislake-ів), переглянути коментарі до відео та улюблені відео. Також можна відслідкувати місце розташування та демографію топових глядачів. У випадку, якщо ви не маєте власного відео, для аналізу можете скористатися матеріалами своїх конкурентів.

3. Моніторте ваші оголошення

У випадку коли на веб-сайті ви розміщували оголошення (власні чи третіх осіб), відслідковуйте, які з них найбільше цікавлять вашу аудиторію. Реклама – хороший індикатор потреб і інтересів людини.

Крім вищезазначених ручних методів дослідження цільової аудиторії, ви можете скористатися спеціальними он-лайн інструментами  (як платними так і безкоштовними), які дозволяють вивчити вашу клієнтуру в цифрах. Дані, які ви отримуєте задіюючи інструменти, описані вище визначають якісні показники, тоді як інформація, отримана за допомогою аналітичних методів є кількісним показником. За допомогою певних інструментів аналітики можна краще зрозуміти смаки і потреби вашої цільової аудиторії.

4. Підберіть команду

Звичайно, якщо ви керуєте роботою великого веб-сайту чи набором сателітних сторінок з щоденною великою кількістю відвідувачів і хочете ретельно та якісно проаналізувати свою цільову аудиторію, то можете скористатися послугами професіоналів, які спеціалізуються саме в цій області.

Проте якщо у вас невеликий веб-сайт, то деякі кількісні дані ви в змозі зібрати самостійно. Далі ми зупинимося на найбільш корисних функціях аналітичних інструментів, які дозволяють відслідковувати, як відвідувачі знаходять вашу сторінку, їх дії під час перебування на сторінках вашого сайту, сторінки на яких найчастіше затримуються і багато іншого.

5. Встановіть цілі

Реалізовуйте цілі з Google Analytics

Аналітика сайтів, така як, наприклад, Google Analytics пропонує вам можливість налаштовувати цілі вашої діяльності. Якщо ви бажаєте, щоб ваші відвідувачі, зайшовши на сайт, зайшли в каталог випічки,  а потім перейшли на сторінку Акція і сторінку спеціальних пропозиції, то цей маршрут ви можете визначити у своєму інструменті аналітики. Таким чином, ви отримуватимете повідомлення кожного разу, коли хтось відвідує ці сторінки.

 6. Оцінка трафіку

Оцінка трафіку дозволяє вам проаналізувати кількість відвідувачів, які заходять на ваш сайт за день. За допомогою спеціальних інструментів можна навіть відслідковувати кількість відвідувачів за годинами.  Таким способом ви можете визначити в які дні і години найймовірніше відвідають ваш сайт ваші клієнти. Наприклад, ви зможете побачити, що в будні дні, коли в людей мало вільного часу на приготування їжі, вони активніше замовляють випічку через ваш сайт, тоді як у вихідні дні трафік істотно зменшується.

 7. Знайте свій показник «відмов»

Фіксація кількості «відмов» є важливим показником популярності сайту і часто саме значення цього показника впливає на маркетингові тактики. Кількість «відмов» показує, чи залишився відвідувач на сторінці, після її завантаження. Чим нижче значення цього показника, тим краще для вашого сайту. Високе значення цього показника показує, що ви або ж використовуєте не ті ключові слова, або ж  невідповідні оголошення і відвідувачі на вашому сайті не можуть знайти ту продукцію чи інформацію, яку вони шукають на вашому сайті. Показник «відмов» є важливим для вивчення вашої цільової аудиторії.

8. Фіксуйте, як ваші клієнти вас знайшли

Як вас знайшла ваша аудиторія?

Необхідним є аналіз способів переходу на ваш сайт: чи знайшли відвідувачі вашу сторінку на замовленій рекламі, чи у результатах пошукової системи за введеним запитом або ж скористалися інформацією в інших джерелах. Крім аналітики для отримання цієї інформації, ви можете використовувати і інші ручні методи: запитайте у клієнтів, як вони вас знайшли при реєстрації акаунтів.  Аналітика, безсумнівно, потужний інструмент, який, на жаль, не охоплює офлайнові оголошення (в журналах, рекламних листівках, візитках) і усні рекомендації.

9. Беріть участь у дискусійних групах інших сайтів

Беріть участь в семінарах та форумах споживачів товарів чи послуг, які пов’язані з вашими. Це хороша ідея для тих, хто ще не має жодного власного форуму, але хотів би знати, що обговорюють люди. Шукайте групи, які максимально відповідають концепції вашого сайту і, бажано, з великою кількістю учасників.

10. Контактуйте з клієнтами

У випадку якщо ви керуєте невеликим сімейним бізнесом або щось на подобі цього, ви безпосередньо можете запитати своїх клієнтів (друзі, близькі родичі, колеги), що вони б шукали у визначеній темі, а що їх не цікавило б на подібному сайті і т.п. Наприклад, якщо ваша пекарня обслуговує приблизно 20 людей в день,  і всі вони постійні відвідувачі, то ви можете відкорегувати меню, врахувавши їх смаки.

11. Вивчайте досвід конкурентів

Велику кількість різних даних ви можете запозичити у конкурентів. Існує багато сайтів, які дозволяють аналізувати продуктивність сайту вашого конкурента. Звичайно, таким чином ви не зможете безпосередньо контактувати з вашою аудиторією, але ви зможете точно визначити з якою аудиторією матимете справу.

12. Постійно тримайте вухо гостро

Контролюйте роботу вашого сайту регулярно. Встановлюйте нові цілі, вимірюйте трафік і «відмови», заохочуйте ваших клієнтів писати на сайті і форумі. Слідкуйте на новинками в аналітиці і використовуйте стільки інструментів, скільки здатні опанувати. Пам’ятайте, що успіх складається з 1% натхнення і 99% поту.

Розуміння ваших клієнтів дозволять вам направити свою маркетингову діяльність в правильне русло і пристосовуватися до побажань вашого середньостатистичного клієнта. Неможливо обслуговувати всі потреби: зосередьтесь на конкретній меті, наберіться досвіду і гнучко реагуйте на побажання вашої цільової аудиторії.

Автор Наталія

Опубліковано:
30/03/2016
Схожі публікації: