Лис
13

Відкриття невеликого інтернет-магазину: з чого починати?

Автор: Наталія

Відкриття невеликого інтернет-магазину: з чого починати?Ринок електронної комерції України росте досить швидко. Перевагами он-лайн покупок з точки зору споживачів є те, що товари в мережі відрізняються дешевизною, а покупки можна здійснювати швидко і в будь-який час.

Для власників подібних он-лайн проектів також є немало плюсів. Тому, якщо ви вирішили займатися комерцією, то спочатку добре подумайте: може замість реального магазину вам більше підійде віртуальний?

Якщо ви все ж таки зупинилися на віртуальному магазині, але не маєте досвіду у цій сфері, звертаємо вашу увагу на особливості відкриття даного бізнесу та основні моменти, які слід враховувати при цьому.

Спочатку підбиваємо бюджет. Якщо ваш бюджет не дозволяє розвернутися, але ви націлені на відкриття успішного інтернет-магазину, наступна інформація для вас.

1 етап – Вибір типу товару

Перше, що слід зробити перед відкриттям інтернет-магазину – обрати товар, який продаватиметься. Саме тип товару відіграє одну з ключових ролей в успішності вашого проекту.
Вибір типу товару

До критеріїв вибору товарів віднесемо:

  • Фізичні характеристики товару (габарити, вага, стійкість до ударів). З точки зору логістики зручно і вигідно працювати з малогабаритним і легким товаром, оскільки їх доставка не потребує великих витрат. Ризиковано працювати з крихкими товарами і товарами великих габаритів.
  • Відсоток повернення. Непросто працювати з одягом, оскільки крупні гравці привчили ринок до досить високого рівня сервісу. Необхідно забезпечувати можливість примірки товару, його повернення. І не сподівайтеся, що все всім підійде з першого разу. Як свідчить досвід тих же крупних гравців, кількість повернень буде великою. Також часто повертають технічно складні товари, які потребують певних спеціальних налаштувань, з якими не завжди справляються клієнти.
  • Новизна. Якщо товар давно на ринку і багато інтернет-магазинів його пропонують, то для успішних продаж слід застосовувати нестандартні методи, які нікому до сьогодні не спали на думку. Для прикладу це може бути продаж в кредит чи продажа з певним пакетом послуг (що несе додаткові витрати). Дуже складно сьогодні продавати ноутбуки, побутову техніку і телефони, адже ці ринки заняті крупними гравцями. Слід слідкувати за трендами, новими продуктами і комбінаціями, які, наприклад, популярні за кордоном. Багато цікавих товарів можна знайти в інтернет-магазинах/ аукціонах США (amazon, ebay) чи Китаю (tinydeallightinthebox). Одним з кращих рішень, на наш погляд, продавати щось таке, що зроблено вами чи вашими знайомими і унікальне на час відкриття вашого магазину. Це можуть бути певні прикраси, ручні вироби і ін.
  • Наявність постачальників. Слід враховувати наявність і умови співпраці з постачальниками, які б забезпечували вас необхідним товаром в найкоротші терміни і потрібних об’ємах.
  • Цінова політика. На деякі групи товарів постачальники встановлюють жорстко регульовані мінімальні роздрібні ціни. Звичайно, це незаконно, але дозволяє гравцям цього ринку, в т.ч. і інтернет-магазинам встановлювати прийнятну націнку на товар і отримувати прийнятний прибуток. Перевагою такого ринку є можливість попереднього розрахунку націнок. Якщо немає можливості залучити покупців низьким рівнем цін, прийдеться зацікавлювати або сервісом,  або чимось іншим.Якщо ж ціну та товар ніхто не контролює, є можливість демпінгу. Оскільки об’єми продаж суттєво залежать від ціни, то за рахунок її зниження можна залучити немало покупців. Але не так просто знайти хорошу ціну на конкурентний товар, а надіятися, що таким способом ви розкрутитеся, а потім за рахунок піднімання ціни покриєте свої витрати ой як не слід.При виборі типу товару також не забуваємо про цільову аудиторію і її можливості.

2 етап – Де придбати товар?

Почтачальники для інтернет-магазину
Як тільки визначилися з товаром, слід обрати одного, а краще декількох постачальників.
За умовами співпраці постачальників грубо можна поділити таким чином

  1. Оптовики Китаю чи Америки: закупівля партій потребує великих вкладень і є високі ризики.
  2. Інтернет-магазини Китаю чи Америки: якщо знайшли цікавий товар, то його можна замовити в китайському інтернет-магазині.
  3. Вітчизняні виробники: закупівля товару виготовленого в Україні. Виробники завжди працюють за планом виробництва, розрахованим на конкретні і регулярні замовлення, але і працюють зазвичай тільки з крупними компаніями – дистриб’юторами, роздрібними мережами і іншими крупними гравцями.
  4. Дистрибютори в Україні: умови залежать від конкретного ринку, конкретного дистриб’ютора і того, як вдасться домовитися. Деякі диктують жорсткі умови мінімальних об’ємів партії, інші просять депозит, але є й такі, які пропонують вигідні умови співпраці і для невеликої компанії.
  5. Реселери (дилери) в Україні: найчастіше умови на мінімальну партію відсутні, є можливість відвантаження під реалізацію після підвищення рівня довіри. Для кращих умов слід особисто познайомитися з дилером і не соромитися торгуватися. Недолік – відносно висока ціна закупівлі.

Останні три варіанти найбільш прийнятні для початків у інтернет-торгівлі.

Що робити далі читайте у продовженні…

Автор Наталія

Опубліковано:
13/11/2015
Схожі публікації: