Лип
10

Електронна комерція: реалії сьогодення

Автор: Наталія

Електронна комерція: реалії сьогоденняЕлектронна комерція впевнено продовжує свій наступ на немережеві та роздрібні продажі. Це засвідчує постійне зростання темпів розвитку ринку та загального його прибутку. Тільки в минулому 2011 році електронних покупок було здійснено приблизно на 2 млрд. євро, чим збільшили об’єми інтернет-торігвлі на 30-50 % в порівняні з 2010 роком.

Проте за даними експертів Асоціації учасників електронного бізнесу реальний об’єм продаж підрахувати дуже складно, адже 90% інтернет-магазинів приймають оплату готівкою.
Одним з головних сегментів електронної комерції є Одяг і Мода. Історично склалося (близько десяти років тому), що якщо стильна молода людина хотіла купити річ всесвітньо відомого бренду, який не змогла знайти у місцевих магазинах вона обирала один з наступних варіантів:

  1. Купувала через поштовий каталог
  2. Чекала вихідних і можливості з’їздити в місто (країну), де діє роздрібний магазин відповідного бренду.

Мережа Інтернет надала ширші можливості купівлі довільного товару через інтернет-магазини.

Соціальне покоління економить за рахунок масштабу: до 2007 року було важко генерувати достатній інтернет-трафік для більшості об’єктів електронної комерції – стартапів, брендів і роздрібних продавців. Для того, щоби завоювати трафік інтернет-магазин повинен був захопити увагу значної кількості клієнтів, сформувати «розумного» клієнта, який би міг зайти на його сайт для пошуку певного бренду чи товару і зробити значні інвестиції , щоби додати онлайн продавців у технологічний процес обслуговування користувача (тобто відправити електронний лист з інформацією про продукт, яким цікавиться користувач). Крім того, технологія, яка була необхідною для належної роботи цих систем була дорогою, вузько спеціалізованою і незрілою.

За останні роки, як ми бачимо, тільки до мережі Facebook приєдналося більше 800 млн. користувачів, що свідчить про масовий бум технологій створення стартапів і одночасне вирішення проблем організації технологічного процесу (поштовий маркетинг) і значне зменшення вартості реалізації цих рішень. Таким чином в 2011 процес формування масової аудиторії і залучення нових клієнтів значно спростився.

Електронна комерція є однією з основ для створення сучасного бренду і суттєвим інструментом монетизації для користувацької веб-продукції.

Статистика свідчить, що у 2011 році

  • онлайн продажі перевищили 13,5% з загальної кількості продаж;
  • на 22% збільшилася кількість покупців на ринку (розповсюдження і технологія асиміляції);
  • близько 65% всіх користувачів інтернету здійснили онлайн покупку.

Стійкий зв’язок між особистістю і продуктом

Одним з основних аспектів моди є те, що кожна модна покупка базована на емоціях, що варто враховувати. Людина за своєю природою є соціальною істотою, і зі всіх сил стараються, щоб їх прийняли у «стадо» (чи соціальне, чи професійне). Таким чином, вибір того, що ви носите є прямим відображенням того, хто ви як фізична особа (як ви хочете бути прийнятим «стадом»).
За кільки тисяч років еволюції люди навчилися візуально сигналізувати якості власного характеру і використовувати ці сигнали для оцінки тих, з ким взаємодіють, і, як наслідок, використовують одяг як засіб встановлення особистості. Мода є основним з зовнішніх проявів особистості і слугує джерелом інформації про людину для інших.

Трансформація, яка легко помітна

Покупка одягу через інтернет магазини свідчить про системні зміни в поведінці порівняно із попередніми способами купівель. У більшості покупка одягу асоціюється з фізичним перебуванням у магазині, укладанні економічної угоди (купівлі продукту) і безпосереднім задоволенні бажання купити (вийти з магазину з покупкою в руках). Ми змогли приміряли одяг і отримали задоволення від купівлі. Таким чином онлайн-покупка виокремлює операцію купівлі від задоволення бажання (тобто стимулу для участі в економічній угоді).

Безпосередній зв’язок

Бренди захопили мережу і соціальні ЗМІ з ненажерливим ентузіазмом. До соціальної революції взаємозв’язок між брендами та клієнтами організовувався через третю особу, роздрібного продавця. Якщо клієнт був пошановувачем певної марки, то торговець, як постачальник одягу приймає всі побажання (порівняно з брендом виробника продукції – це рівень абстракції від прямого зв’язку між продукцією і споживачем ). Роздрібний продавець управляє відносинами і, як наслідок, може спрогнозувати задоволення клієнтом певними видами продукції (на відміну від бренду).

Соціальні медіа змінили спроможність бренду підтримувати зв’язок з його цільовою аудиторією: від відносин за довіреністю (бренд->продавець->покупець) до безпосереднього зв’язку (бренд-> покупець->продавець).

Стратегічний фокус створення електронної комерції. Більше чим інші області споживчих товарів (за винятком книг, музики і відео), бренди стратегічно зосереджуються на прямих ділових відносинах з клієнтами. Сьогодні, прямий бізнес (бренди продають клієнтам через веб-сайт) є допоміжним для більшості брендів (наприклад, прямий бізнес займається оптовою торгівлею).

Причинами цього є:

  1. Брак досвіду. Однією з основних причин є те, що електронна комерція є відносно новим напрямком продаж і більшість управлінців не мають достатньо досвіду захисту інвестицій в електронну комерцію як стратегічний пріоритет. Базуючись на недосвідченості роботи з даним каналом продаж, як суттєвим джерелом доходів більшість керівників не виділяло суттєвих фінансових ресурсів для розробки даного дохідного каналу. З іншого боку, можливо саме затримка інвестицій у бум електронної комерції у 2004-2005 рр., який не демонстрував дивовижних прибутків (був не той час, занадто рано), технологія засвоєння (до Facebook і до iPhone) і штучний макроекономічний ріст невірно підтримують вмираючі бізнес моделі.
  2. Неможливість захоплення значної аудиторії. До соціальної революції засобів масової інформації безпосередній контакт з брендом вимагав значних вкладень для пошуку цього бренду. Підтримуючи згадувану тенденцію прямого зв’язку з брендом, клієнт пов’язував бренд з певним роздрібним торговцем, що було звичним і комфортним для нього. Тому веб-сайту бренду (а потім і електронної комерції) бракувало руху, щоби просигналізувати область матеріальної зацікавленості.

Після декількох років мління на одній цифрі більшість брендів,  вирішивши нарешті це припинити, почали розбудову прямого бізнесу в якості основного, розширюючи можливості росту. Крім того, під великим ціновим тиском на моду, а також під тиском роздрібних цін бренди вдаються до 65-70% різниці в ціні порівняно з пропозиціїє фірм-представників, забезпечуючи собі великі можливості збуту. Крім того, пряме залучення клієнта для тривалої взаємодії (через масове використання соціальних медіа) відкриває величезні можливості для більшості брендів.

І ось так це може вплинути на прибуток.

Продажі в Інтернет

Автор Наталія

Опубліковано:
10/07/2015
Схожі публікації: