Січ
25

Моніторинг відвідуваності веб-сайтів. З чого розпочати?

Автор: Наталія

Моніторинг сайтів, оптимізація сайту, розкрутка сайтуПитання як дізнатися і перевірити наскільки часто відвідують ваш сайт виникає одразу після запуску сайту. І це правильно – чим більше відвідують, тим краще.

Моніторити, тобто стежити за робою сайту, можна з різною метою: чи для визначення популярності за кількістю відвідувачів за певний період часу, чи для контролю роботи хостингової компанії (моніторити доступність ресурсу), чи для повідомлення про зміну певного інформаційного наповнення сайту.

Але найперше, що цікавить власників сайтів, це рівень відвідуваності їх ресурсів. Скільки разів, коли заходили на їх сайт, з яких сторінок здійснювався перехід, за якими ключовими словами їх знаходили, яка позиція у пошуковику – за цим варто слідкувати для забезпечення розвитку інтернет ресурсу.

Розпочнемо з відвідуваності. Отож, як дізнатися, перевірити і переглянути статистику відвідуваності сайту.

Для цього можна скористатися наступними способами:

  1. Найточніший спосіб перевірки статистики відвідуваності – використання так званої серверної статистики відвідуваності. Більшістю віртуальних хостингів надається дана послуга. Якщо ж ваш проект розміщений на реальному сервері, то ви самостійно зможете встановити і активізувати відповідні скрипти, які надають можливість дізнатися, перевірити і провести детальний аналіз відвідуваності вашого сайту.Найпопулярнішими програмами для роботи з серверною статистикою є:
    • AWStats – аналізатор логів сервера
    • CNStats STD – сучасна система для збору і аналізу статистики відвідуваності сайту.

    Дані системи надають детальні відомості про те хто, коли і звідки відвідував ваш ресурс, за яким ключовими словами вас було знайдено, з яких сторінок відвідувачі попадали на ваш сайт. Незважаючи на переваги даних систем – результати їх роботи будуть цікаві лише вам. А з часом дізнатися і перевірити статистику вашого сайту захочуть і потенційні рекламодавці, наприклад, для розміщення банерної реклами. Тоді необхідно буде вказати на статистику відвідуваності на вашому сайті.

  2. В багатьох CMS, як платних так і безплатних, надається можливість відслідковувати статистику відвідуваності сайтів. Якщо такої можливості не закладено в самій CMS, то однозначно знайдуться стороні розширення перевірки і аналізу статистики відвідуваності. Проте, як правило, системи збору статистики в CMS далеко не надійні, і зазвичай потенційні рекламодавці не дуже вірять тому, що нарахує статистика відвідуваності вашої CMS.
  3. Найчастіше для аналізу статистики відвідуваності сайту використовують лічильники і рейтинги сайтів за відвідуваністю (клієнтські системи статистики відвідувань). Основна задача при використанні лічильників відвідуваності полягає в їх правильному встановленні – впровадженні коду лічильників у всі, без виключення, сторінки власного ресурсу для забезпечення точності перевірки відвідуваності сайту.Лічильник чи рейтинг відвідуваності представляє собою або html-код, який одночасно із завантаженням сайту буде відвантажувати з сервера лічильника картинку цього ж лічильника, або код лічильника містить певний скрипт, який знову ж таки відвантажується з третього сервера. В результаті при завантаженні у будь-якому браузері довільної сторінки сайту, відбувається звернення до третього сервера для завантаження або картинки лічильника відвідуваності, або скрипту. Третій сервер тільки рахує ці завантаження. Як приклади популярних лічильників виступають сервіси Яндекс і Google (Google-Analytics).

Бажаєте збільшити відвідуваність вашого сайту?

Автор Наталія

Опубліковано:
25/01/2015
Схожі публікації: