Жов
03

Як досягти чистоти дизайну?

Автор: Наталія

Як досягти чистоти дизайну?Поняття «чистого» веб-дизайну визначає одне слово – витонченість.

Кожен окремий елемент повинен знаходитися на своєму місці,  нести користь і доповнювати дизайн в цілому. Загальному образу необхідна збалансованість для того, щоб надати можливість потоку інформації легко текти і поглинатися.

Проаналізувавши елементи чистого дизайну починаємо його проектувати, дотримуючись наступних порад.

Розпочніть комплексно, а потім спрощуйте

Розміщення елементів на сторінці є частиною процесу проектування, розробники щоразу створюючи щось «просте», стараються додати ще якусь родзинку. Отримані проекти виходять достатньо м’якими, оскільки в процесі розробки не враховано дослідження. Щоби уникнути цієї проблеми варто «розпочати комплексно, а потім спрощувати».

Розпочніть комплексно, а потім спрощуйте

На ранніх стадіях розробки не обмежуйтеся, розміщуйте на сторінці все що необхідно. Досліджуйте різні рівні контенту і випробовуйте різні елементи дизайну. Потім, коли відчуваєте що дизайн вже на завершальній стадії, починайте спрощувати.

Запитайте себе «Що не повинно бути на цій сторінці?» Якщо видалення елементів дизайну (текстурних чи керуючих) розвалює сторінку, залишіть їх, якщо ж ні – без них можна і обійтися.

Всім відомий принцип Парето «20% роботи приносить 80% результату». Просто застосовуємо цю теорію при проектуванні, ідентифікуючи елементи, які обтяжують макет. До цього процесу можна залучити когось, хто далекий від веб-дизайну, запитавши його думку, що ж слід залишити, а від чого і відмовитися. Якщо ви не можете аргументувати потрібність елементу чимось крім «бо це круто» чи «бо так інші роблять», сміло видаляйте його.  На фініші ви залишитеся з інгредієнтами, які формують найсильніший дизайн. Трохи тонких налаштувань і є результат – сильний і незахаращений дизайн.

Налаштовуємо, і ще трішки підлаштовуємо

Налаштовуємо, і ще трішки підлаштовуємо

Дизайн ніколи не готовий остаточно, завжди ще щось можна доробити, переробити підправити. Оскільки відчуття «чистоти» є результатом всіх аспектів дизайну – композиція, ієрархія, палітра і типографія повинні гармоніювати. Часом багато часу дизайнер витрачає на додаткові налаштування: додавання пункту до лінійного інтервалу, зменшити зовнішній відступ на 2 пункти, спробувати #ddd, замість #еее для пунктиру і т.д.  Ці корективи можуть здаватися несуттєвими, але в кінцевому результаті кожен піксель може мати велике значення.

Таким чином, налаштовуємо, і ще трішки підлаштовуємо. Одні налаштування зумовлюють інші, а деколи те, що ви виявляєте в результаті, призводить до додаткових витрат або відступних дій.

Створення дизайну, який виглядатиме «чистим» і згуртованим – це процес, який вимагає часу і наполегливості (і немало кави). Але якщо ви будете дотримуватися його, то всі деталі рано чи пізно знайдуть свої місця і дизайн стане зв’язним.

Оцінюйте загальну картину

Оцінюйте загальну картину

Веб-дизайнери практично взагалі не працюють з папером, тобто свої роботи розглядають та оцінюють тільки на екрані. Не втрачайте шансу оцінити загальну роботу в цілому і знайти нові можливості її спростити,  перенесіть її на папір. Перегляд шарів у Illustrator-і чи Photoshop-і просто не відображають ті ж деталі, які явно помітні в друкованому варіанті.

Таким чином процес «роздрукувати, повісити на стіну і повторити» допоможе виявити невідповідності і знайти можливі способи синхронізації ваших макетів, в результаті чого  дизайн буде більш «чистим».

Робота над чистим дизайном вимагає немало зусиль, а хороша уява і посилена увага до деталей повинні не покидати дизайнера.  І жодні правила чи рекомендації так не почистять дизайн, як ваша магія і наполегливість.

Автор Наталія

Опубліковано:
03/10/2015
Схожі публікації: