Тра
26

Замовляєте розробку сайту? Тоді ця інформація для вас

Автор: Наталія

Замовляєте розробку сайту?

Кожен розробник-початківець стикається з певними труднощами, які виникають при спілкуванні з клієнтами. Причиною цього є те, що не кожен клієнт правильно розуміє суть нашої роботи і деякі з них вважають, що «кожен може створити сайт». На їх думку це дуже просто: відкрити Photoshop, намалювати будь-що, написати три стрічки коду і сайт готовий.

Але насправді це далеко не так. І поки клієнт цього не зрозуміє, він не слухатиме розробника, не буде цінувати його зусиль та старань.

Виправити цю ситуацію можна, провівши декілька уроків, на яких прямо роз’яснити деталі роботи або ж показати суть процесу розробки веб-сайту в процесі співпраці.
Більш ефективним таке навчання буде до підписання договору про співробітництво, оскільки розуміння того що і як ви робите покращить робочі відносини.

1. Розробник – майстер своєї справи, а не чорнороб

Варто почати з цього. Ще на початку співпраці, варто зрозуміти, що те, що робить розробник – це творча робота. Для запуску високоякісного сайту розробнику потрібен талант, професійні навики і досвід. Як і будь який інший tradesperson, розробники/дизайнери знають свою роботу. Ваші знання, що при змішанні голубого і червоного кольорів отримаємо фіолетовий чи що таке якір (anchor) чи контейнер не робить вас експертом в галузі веб-програмування.
Розробник - майстер своєї справи, а не чорнороб
Дизайн це є проста справа, а найкращі розробники роблять його простим. Експертом в даному випадку є розробник, який буде робити те, що, на його думку, буде кращим для вашого сайту.

2. Розробник – експерт, а не ви

Розробник - експерт, а не ви
Клієнти часто люблять навчати розробників, як тим працювати. Повірте, веб-розробник краще розуміє веб, знає що таке соціальні медіа, зручність використання і дизайн і не варто в цьому сумніватися. Якщо ви все ж таки недовіряєте досвіду розробника запитайте його наступне:

  • Чому саме такий підхід обрано для реалізації даної задачі?
  • Які є інші способи реалізації?
  • Попросіть навести робочий приклад такого підходу.

Організуйте співпрацю належним чином: вчасно відповідайте на електронні листи, швидко і чітко приймайте рішення, що стосуються розробки.

3. Зворотній зв’язок передбачається, нав’язування не приймаються

Зворотній зв’язок передбачає зручну організацію взаємної співпраці: відповідь на запитання. Які вас цікавлять, періодичне консультування з вами для уточнення вимог, генерування ідей реалізації, організацію тестування проміжних результатів роботи, але ні в якому разі не нав’язування вашого бачення на кожному етапі розробки.
Розробник знає, що робить, він експерт.

4. Комунікація є вирішальною

Комунікація є вирішальною
Постійна взаємодія з розробником при створення сайту довільного типу не необхідною. Ви повинні бути частиною проекту, постійним консультантом. І саме ви повинні приймати рішення про відповідність проміжних результатів вимогам.

5. Веб це не поліграфія

Основним завданням веб-дизайну є розробка візуального оформлення веб-сайтів, але насправді цей процес нерозривно пов’язаний з проектуванням внутрішньої структури і технічних особливостей сайту. Тому варто розуміти, що хороший і візуально ефектний поліграфічний дизайн, це не той дизайн, який буде практичним і зручним для користувача веб-сайту. І такий дизайн може негативно вплинути на популярність сайту. І не завжди шрифти, які використовуються в поліграфії є читабельними для сайту. Довіртеся розробникам, вони ж експерти.

6. Забудьте про «одну маленьку остаточну зміну»

Забудьте про «одну маленьку остаточну зміну»
Всі деталі уточнюйте на початку роботи. Навіть простий, на перший погляд, процес зміни кольору може бути не таким вже й простим (ре експортувати файли, змінити стилі, зробити загальні конструктивні зміни для доповнення попередньої) і затягнути терміни виконання проекту. Уважно читайте договір, оскільки часто саме в ньому передбачаються додаткові витрати за «пізні» незначні зміни вимог.

7. Встановлення розумних крайніх термінів

Жоден сумлінний розробник не погодиться на виконання замовлення в рекордно короткий термін. Веб-сайт не може бути спроектованим, розробленим і розкрученим за три дні. Розробники воліють уникати таких клієнтів і надають перевагу меншому прибутку над коротким терміном виконання.

8. Договір не тільки для формальності

Договір не тільки для формальності
Це не гра, а бізнес і договір, який підписується, повинен виконуватися кожною зі сторін. При укладанні договору зверніть увагу на наступні пункти:

  • терміни виконання роботи
  • розклад роботи над проектом
  • години для зв’язку
  • етапи розробки
  • ліцензії (кому належатиме право власності на готовий продукт)
  • умови оплати
  • зміна правил договору

Це далеко не всі, а найважливіші. Уважно ознайомтеся з контрактом який підписуєте. Якщо деякі пункти вам незрозумілі, уточніть їх з розробником.

Підсумки

Отож, нелегко бути дизайнером чи розробником. Але набагато легше працювати з клієнтами, які розуміють, що таке розробка сайту і приймають правила розробника. Надіємося на ваше розуміння і сподіваємося на плідну співпрацю.

Автор Наталія

Опубліковано:
26/05/2015
Схожі публікації: