Жов
08

Психологія шрифту: як шрифт характеризує сайт

Автор: Наталія

Психологія шрифту: як шрифт характеризує сайтБули часи, коли типографія була цілою наукою. Сьогодні ж кожен може завантажити довільний шрифт з Інтернету і робити з ним що завгодно.

Більшість редакторів дозволяє легко видозмінювати будь-який шрифт. Як правило, ми отримуємо суміш, яка не завжди відображає зміст слів, а часто і викликає неадекватну реакцію відвідувачів.

Проте психологію сприйняття шрифту не завжди враховували, особливо у веб-дизайні, де саме текст відіграє вагому роль при поданні інформації. А на вашому сайті шрифти відображають ваш фірмовий стиль? Чи відображають шрифти те, що ви пропонуєте користувачам на сайті ?

Психологія шрифту

Психологія шрифту

При виборі шрифту не варто повністю зважати на його естетичні переваги. Чи відомо вам, що шрифти мають свій психологічний вплив? Кожен шрифт по-іншому сприймається. Довести?

Відкрийте один з документів, з яким ви працювали заздалегідь, натисніть Ctrl+A і змініть шрифт на Times New Roman. Зачекайте хвилинку, зосередившись на сторінці, а тепер змініть шрифт на Arial. Що ви відчуваєте? Здається, що весь тест сторінки став не таким формальним. Цю дію можна повторювати з різними шрифтами.

Давайте ще трохи поекспериментуємо. Будемо змінювати інтервал між символами, спочатку на 1 пункт, потім ще на пів пункту і т.д. Спробуйте прослідкувати, як змінюється ваше сприйняття при збільшенні/зменшення інтервалу. В деякі моменти тексту дуже тісно, в інші, він занадто роздутий. Також можна пограти з абзацними відступами: видаливши їх помічаємо, наскільки важливим є  виділення кожного нового абзацу. Ці нюанси не кожен помічає, але у веб-дизайні діє таке гасло «Кожна візуальна дрібничка відіграє свою роль».

Кожен елемент дизайну має налаштовувати відвідувача так, як вам це потрібно. Типографія не виняток, адже відіграє важливу роль у користувацькому інтерфейсі, оскільки більшість відвідувачів на сайті читають.

«Оформлення сайту завжди впливає на відвідувача»

Кожен елемент дизайну формує користувацький досвід. Шрифтове оформлення вважається основним елементом, оскільки на сайті користувачі витрачають більшість часу саме на читання текстів, ніж на перегляд зображень чи відео. Всі параметри оформлення сторінки стосуються саме типографії: інтервали  між буквами, розмір, колір шрифту і т.д. суттєво психологічно і емоційно впливають на тих, хто переглядає сторінку.

Візуальна риторика тексту

Текстові документи місять і візуальну і словесну риторику. Вербальна риторика відноситься до фактично викладеної текстової інформації і впливає на здатність читача розуміти та сприймати зміст. Візуальна риторика зачіпає візуальні елементи і формує загальне враження від документа. Візуальні елементи в тексті можуть активувати семантичну уяву – вони утворюють індивідуальні семантичні зв’язки між блоками тексту, більш ширше пояснюють, про що йдеться в тексті або формують зміст, який не пов’язується  з тим, що подано в тексті. Візуальна риторика також може впливати на характер документа посилаючись на авторитет автора.

Тенденції типографії веб-дизайну

Останні дослідження свідчать, що емоційний стан читачів є результатом користувацького досвіду.  Сприйняття шрифту залежить від рівня пізнання. Гарнітура прямо впливає на зовнішній текст на екрані чи в документі. Залежно від кількості тексту, що пропонується читачу необхідно обирати шрифти, які покращують позитивне налаштування і сприйняття прочитаного. Психологи стверджують, що в стані щастя розширюється процес мислення людини, активуючи креативне мислення. Коли людина позитивно налаштована на купівлю, вона не зважає на незручності інтерфейсу.  А вибір недоречних шрифтів дизайнером може викликати негативні емоції, що супроводжується критичним оцінюванням користувацького інтерфейсу вашого сайту.

Привабливий інтерфейс  викликає позитивні емоції і сприймається простіше, виробляючи відчуття гармонії у відвідувачів.

«Вибір шрифту впливає не тільки на емоційний стан користувачів, а також і на їх внутрішній стан.»

Отож, подбайте про свого відвідувача, і обирайте шрифт, зважаючи і на емоції, які він викликає.

Автор Наталія

Опубліковано:
08/10/2015
Схожі публікації: