Жов
31

Що таке користувацький досвід і його роль в роботі сайту

Автор: Наталія

Що таке користувацький досвід і його роль в роботі сайтуОднією з важливих складових будь-якого сайту є UX (в дослівному перекладі КД). Різні елементи, якщо вони неправильно реалізовані здатні зіпсувати сайт, а без хорошого UX ваш ресурс не зможе постійно розвиватися і приносити вам прибуток.

Не слід панікувати, доклавши певних зусиль ще на етапі проектування та тестування сайту, ваш UX буде бездоганним.

Так що ж таке UX?

User eXperience – це «користувацький досвід», тобто враження користувача від вашого сайту. Сюди включено зовнішній вигляд, зручність розташування кнопок, посилань і інших елементів.

Чому так важливо враховувати користувацький досвід? Користувачу зручно на сайті – ви отримуєте прибуток, якщо у відвідувача виникають проблеми з навігацією, він закриває сторінку браузера і ви нічого не отримуєте.

Користувацький досвід

Щоденно до Інтернету підключаються тисячі користувачів. І для зручної їх роботи сайт необхідно зробити достатньо простим і зрозумілим. Особливо це потрібно робити, якщо ресурс орієнтований на широку аудиторію.

UX повинен скласти хороше враження на відвідувача. Щоб цього досягти слід дотримуватися наступних правил:

  • Дотримайтеся єдиного дизайну на всіх сторінках сайту. Кожна нова сторінка не повинна відрізнятися від інших. Відвідувач, переглянувши дві три сторінки, звикає до вашого дизайну і структури. Довільну інформацію відвідувач повинен отримувати зробивши не більше 3 кліків мишки. Якщо можна за 2 кліки – ще краще. Всі посилання повинні бути робочими і вести на робочі сторінки.
  • Не слід використовувати метафори, оскільки не всі користувачі зрозуміють їх значення. Якщо відвідувач не зрозуміє написане, то він не здобуде корисного досвіду. Лейтмотив сайту повинен відображатися на кожній сторінці. Замовлення повинне бути не складнішим, як вибір пункту меню зі списку. Не заставляйте відвідувача залишати детальну інформацію про себе, за винятком випадків, коли це дійсно необхідно. Різні анкети з великою кількістю полів підштовхують відвідувачів не тільки до відміни замовлення і до переходу на інші сайти.
  • Багато інтернет-користувачів не можуть похвалитися високою швидкістю завантаження сторінок (надіємося це не надовго), тому важливо передбачити розумний час їх завантаження. Перевірте чи всі зображення мають належний альтернативний опис (атрибут alt), бо саме вони повідомлятимуть користувачам, на що вони чекають.
  • Добре продумайте кольорову гамму вашого сайту. Деякі відтінки викликають негативні емоції, підвищують дратівливість. Якщо враховувати, що відвідувачі проводитимуть немало часу на сайті, варто схилятися до спокійних, теплих кольорів. Якщо плануєте на сайті розміщати великі об’єми тестової інформації, використовуйте чорний шрифт на білому фоні, і подбайте про організацію можливості зручного друку.

Посилання на сайті повинні працювати

Якщо ви на сайті і пропонуєте найкращий товар чи послугу, але ваш UX шкутильгає -до добра це не приведе. Часи змінилися, користувач має широкий вибір і просто клікнувши мишкою швидко знайде заміну вашій пропозиції. Користувачу не цікаво наскільки хороша ваша компанія, він хоче швидко і без жодних труднощів отримати бажане.

Тому і використання попередньо накопиченого користувацького досвіду і стає одним з основних факторів, що визначають рівень успішності веб-сайту, без якого вашому ресурсу не досягти високих позицій.

Автор Наталія

Опубліковано:
31/10/2015
Схожі публікації: