Чер
27

Вербальне і візуальне у веб-дизайні

Автор: Наталія

Вербальне і візуальне у веб-дизайніКожна сторінки сайту наповнена інформацією у різних формах – як текстовій так і у формі малюнків.

Для опису деяких зображень знадобиться не менше декількох сотень слів, але є випадки, коли всього декілька слів більш ефективно передають необхідну інформацію.

Кожен із способів подання інформації, чи вербальний, чи візуальний кращий від іншого для визначення понять в певній ситуації.

 
«На перехресті зверніть увагу на світлофор. При зеленому сигналі основного світлофору ви повинні дати дорогу транспортному засобу попутного напрямку і транспортним засобам, що рухаються в зустрічному напрямку прямо або повертають праворуч. Повернувши ліворуч, за 150 метрів поверніть праворуч. Якщо сигнал світлофора червоний, поверніть праворуч.»
 

Вебсвіт на карті

Як ви це роз’ясните тільки за допомогою зображень? Карта показує всі вулиці, але вона не передає точної інформації, як правильно ними переміщуватися.

Певну інформацію найефективніше повідомити словами. Для вибору кращого способу подання інформації в дизайні необхідно визначити:

  • В якому випадку зображення більш ефективні?
  • Коли слова і інші офіційні символи більш ефективні?
  • Якщо і зображення і слова можна використати, то як їх найкраще поєднати?

Візуальне та словесне мислення

Коли ми думаємо, наш розум опрацьовує інформацію. І різні ділянки опрацьовують інформацію сприйняту візуально і сприйняту словесно. Ми по-різному сприймаємо візуальну інформацію і ту, яку почули природною мовою у словесній формі.

Вербальні комунікації

Мова – соціально розвинута система загальних символів з правилами граматики. Систему можна використовувати при усному спілкуванні, написанні і жестикулюванні (за допомогою мови жестів).  В будь-якому випадку для ефективного використання цю словесну систему необхідно вивчити, оскільки  символи певної мови довільні і їх значення також.

Візуальне спілкування

Візуальне спілкування базується на розпізнанні образів. Наше розуміння значень образів не залежить від соціальних умовностей, всім ми від народження маємо здатність сприймати і розпізнавати образи.

Наш механізм сприйняття образів базується на

  • еволюції – маємо очі, щоб бачити
  • візуальному досвіді – ми постійно взаємодіємо зі світом, стикаємося з різними образами, які розширюють нашу понятійну базу.

Тобто розпізнавання образів є частково вродженим, а частково набутим. Коли ми бачимо картинку, яка складається з об’єктів і зв’язків між ними, то сприймаємо її інтуїтивно та спираючись на попередньо набуті знання.

Візуальний дизайн використовує візуальне мислення шляхом сприйняття зображення і усвідомлення через вербальне сприйняття знайомих користувачу символів (літер алфавіту, що формують набір слів певною мовою).

Граматика і логіка

Так само, як відрізняються наше візуальне та вербальне мислення так і різняться логіка і граматика, які при цьому використовуються. Природна мова включає різні форми логіки через такі уточнюючі слова як якщо, і, але, поки і інші.

Ця логіка не зовсім математична, але враховує абстрактне мислення і дозволяє представити інформацію як набір умовні інструкцій. Якщо взяти програмування з його циклами та розгалуженнями, то їх часто намагалися подавати графічно, наприклад, за допомогою блок-схем, але це не прижилося. Логіка вимагає власної мови.

Псевдокод сприймається набагато краще, оскільки виконує роль моста між природньою мовою та програмним кодом.

Візуальне представлення також включає логіку, але зовсім іншу, ніж у природній мові. Наша зорова система відмінно сприймає моделі і структурні зв’язки в їх межах, на чому і базується візуальна логіка.

Зображення, зазвичай, не найкраще підходять для етикеток, оскільки їх значення зазвичай довільне і відоме.

З іншої сторони опис складних структурних взаємозв’язків словами заплутує, і  виникає потреба використовувати більше слів для вираження деталей, які легко зображаються візуально.

Вербальна комунікація є більш ефективною для передачі абстрактних понять.

Візуальна комунікація ефективнішою є для представлення структурних зв’язків.

Поєднання слів і зображень за допомогою дейктичних жестів

В деяких випадках поєднання мови та візуальних засобів є найбільш ефективною формою комунікації. Часто цей зв’язок проявляється засобами дейктичних жестів, які скеровують увагу зверненням, закликом до дії.

Дейктичні жести не обмежуються зверненням. Вони також можуть задавати напрям уваги, рухами та мімікою формувати враження, закликати до дії та іншими засобами привертати увагу. Жести можуть поєднувати слова і візуалізацію.

У веб-дизайні фізичної жестикуляції ми не можемо використовувати, але можемо підштовхнути відвідувача графічними елементами, тим спрямувавши увагу зображеннями.

Для дейктичної жестикуляції у дизайні можна використовувати різноманітні техніки поєднання специфічних слів зі специфічними образами:

  • лінії
  • відстань між елементами
  • вирівнювання
  • подібність

Також для поєднання слів і картинок у дизайні можна використати певні позначки чи візуальне пояснення.

Це так як у PowerPoint презентації. Як часто на слайдах ви бачите маркований список? Та майже в кожній презентації, що і робить презентацію нецікавою, бо інформація повторюється і на слайді і доповідачем.  Доцільніше використовувати на слайдах діаграми чи зображення, коментуючи їх в міру необхідності, тим самим поєднуючи при подачі інформації мовні засоби з графічними вказівками.

Поєднання візуального і вербального

Як згадувалося вище, наш розум по-різному опрацьовує візуальну і вербальну інформацію. Хоча ці процеси незалежні один від одного, вони все ж таки взаємодіють. Наприклад, якщо ви думаєте про Кока-колу, то у вас в уяві зразу виникає логотип цієї компанії.

Досвід свідчить, що інформація, яка подається як візуально так і в усній формі, краще запам’ятовується і довше зберігається в пам’яті людини, ніж та, яка сприймається лише одним каналом. При використанні обох форм мозок формує взаємозв’язки між ними, тим самим утворюючи щось більше, як сума окремих частин. Тому для привернення уваги, підштовхування до прийняття рішення, заклику до дії не нехтуйте зображеннями, але не довільними картинками природи чи домашнього улюбленця, а такими, які несуть смислове наповнення, розширюють текстову інформацію, полегшують її сприйняття.

Автор Наталія

Опубліковано:
27/06/2015
Схожі публікації: