Сер
27

Як правильно оформити портфоліо, щоб не відштовхнути потенційного замовника

Автор: Наталія

Як правильно оформили портфоліоПортфоліо є збіркою зразків документів, робіт, фотографій чи всіх успішних розробок, якими ви пишаєтеся і хочете продемонструвати іншим. Основним завданням портфоліо є представлення власних навиків, знань, досвіду і напрацювань.

Потрфоліо має на меті коротко, але деталізовано показати хто ви є, чим займаєтеся. Важливо мати під руками підготовлене портфоліо, оскільки ви не завжди наперед можете знати, яку вакансію і коли вам запропонують. Це не означає, що ви повинні його розробити і носити по 5 примірників 24 години на добу, простіше розмістити його он-лайн.

Кожен може створити потрфоліо, але он-лайн портфоліо найпопулярніше серед  ІТ-спеціалістів, таких як дизайнери, веб-розробники, оптимізатори, які і складають найбільшу частину власників портфоліо в Інтернеті.

Отож, які ключові елементи успішного портфоліо і яких помилок слід уникати, щоб не відлякувати потенційних замовників чи роботодавців?

Ваше доменне ім’я

Це одна з базових помилок, яку часто допускають. Якщо ви вважаєте себе професіоналом, то і доменне ім’я повинно про це свідчити. Краще всього в якості доменного імені використовувати Ваше ім’я та прізвище, оскільки воно не є занадто особистим, безглуздим чи дивним. Це тільки підтверджує вашу власність на сторінку.

Доменне ім'я

У 2011 році було створено 300 млн. веб-сайтів і кожен з них використовував власне унікальне доменні ім’я. Якщо пошук відповідного доменного імені виявився проблемним, то слід врахувати і інші варіанти: використати ініціали, скоротивши власне ім’я чи прізвище до однієї літери або довільне загальне слово, наприклад «студія». Хоча і ніхто не засуджуватиме вас за використання додаткових слів у домені, але це не завжди коректно, особливо використання терміну «студія», якщо насправді вам не належить студія і ви працюєте самостійно. Це може викликати у клієнтів негативні враження, що ви перебільшуєте своїм статусом і можливостями.

Слід використовувати слова, які однозначно характеризують вас, вашу роботу, або такі, які не викликають негативних емоцій і прямих асоціацій, що не відповідають дійсності.

Невдалий вибір домену

Ніколи не використовуйте в доменному імені прикметників власного опису. Клієнт повинен сам вирішити чи дійсно дизайн, який ви пропонуєте є таким дивовижним, а ви таким талановитим дизайнером. Ніколи не нав’язуйте свої ідеї, смаки та вподобання клієнту.

Вдалий вибір домену

Хоча і застосування прикметників не вітається у доменних іменах, слід визнати, що надзвичайно вдало обрав домен Visual Idiot. Фактично прізвисько зробило його популярним у світі дизайнерів. Хоча слово ідіот дивно виглядає у доменному імені, але ви про це моментально забудете після завантаження сторінки його сайту. Незрівнянна робота візуального ідіота викликає захоплення ним і його майстерністю.

Отож, проявіть оригінальність, а якщо вони підтверджується і вашими роботами, то успіх вам забезпечено.

Макет

Ще одним ключовим елементом, яке має велике значення є якість макету портфоліо.

Макет портфоліо

Перше враження відіграє велику роль і у веб-дизайні також, тому ви повинні намагатися викликати позитивні емоції у відвідувачів в перші моменти їх перебування на сайті. Макет повинен так вразити потенційних клієнтів, щоб вони стали постійними.  Якщо ваш власний сайт неякісний, то як ви тоді переконаєте клієнта у висококваліфікованості вашої роботи?

Мінімалізм у веб-дизайні тільки вітається, але не варто аж занадто спрощувати, а функціональність ніколи не повинна мінімалізуватися.

Про себе

Люди цікаві істоти і їм хочеться знати максимум інформації про того, у кого вони можуть замовити певну роботу чи послуги. Тому, ще до особистого спілкування повідомте про себе.  Детальну історію вашого особистого життя не обов’язково розкривати, але інформацією про ваше прізвище, ім’я та деталями про професійні інтереси і здобутки слід поділитися з потенційними клієнтами.

Про нас websvit.com

Недоречним є розміщення цієї інформації у довільному місці, найкраще виділити для неї окрему сторінку «Про …». Для того, щоб ваші відвідувачі залишилися з вами і після перегляду сторінки «Про …» слід дотримуватися рекомендацій наведених у наступній статті.

Ще дві «очевидні» помилки

  1. Он-лайн чат. Цей сервіс виник з метою миттєвого надання консультативної допомоги на веб-сайтах електронної комерції. Потреба он-лайн-чату на вашому сайті залежить від його специфіки. Команда, або веб-студія середнього розміру можуть собі це дозволити, якщо вони мають відповідного спеціаліста і час, щоб оперативно відповідати на всі запитання, які виникатимуть у відвідувачів. Але якщо ви самостійний фрілансер – немає сенсу реалізації он-лайн чату, адже це займає багато часу, а відповідати на питання відвідувачів можна через контактну форму.
  2. Неефективне використання. Інша помилка, яку часто допускають, неефективне використання портфоліо. Все має свою мету і завдання, тому не слід змішувати різні речі – потрфоліо з персональним сайтом чи блогом. Ваші думки про пророцтво племені Майя не повинні бути поруч з вашим резюме чи інформацією про напрацювання. Звісно ж, блог ви завжди можете створити на своєму сайті, але це повинна бути інша, окрема сторінка чи категорія. А наявність блогу на вашому портфоліо зовсім не лишнє, якщо там висвітлюються і обговорюються ваші роботи.

Підсумки

Таким чином, хороше потрфоліо залежить від чотирьох основних елементів

  • доменного імені
  • макету
  • інформації про себе
  • і структури вашої сторінки.

Кожна частина повинна бути спланована і добре продумана, адже ви не хочете пропустити щось таке, про що будете потім жалкувати. Кожна найменша деталь повинна бути прийнятою до уваги, тому що ваше портфоліо формує враження про вас. І від його якості залежить кількість ваших замовників і ваш добробут.

Якщо вам важко зорієнтуватися з чого ж таки розпочати – сторінки учасників соціальної мережі для дизайнерів вам допоможуть.

Автор Наталія

Опубліковано:
27/08/2015
Схожі публікації:
  • немає схожих публікацій