Лип
04

Теорія мінімалізму у веб-дизайні

Автор: Наталія

Теорія мінімалізму у веб-дизайні«Досконалості досягають не тоді, коли вже нема чого додати, а тоді, коли нема чого забрати» 

Антуан де Сент-Екзюпері, французький письменник

Мінімалізм на думку багатьох сьогодні є однією з популярних і впливових тенденцій не тільки у веб-дизайні, а і довільній творчості. Зосередження уваги на найважливішому полегшує та пришвидшує засвоєння і розуміння інформації.

Веб за свою невелику історію пройшов через ряд змін, починаючи з простого дизайну, пройшов і період масовості флешу, графіки, візуальних ефектів, що часто створює неприємний для очей хаос. Нарешті дизайнери прийшли до того, щоб виражати свій потенціал і інформацію більш простим способом, вилучаючи надлишки непотрібної графіки та контенту.

Мінімалізм у веб-дизайні передбачає знищення всього зайвого, візуального і текстового, зосереджуючи увагу на простому та інтуїтивно зрозумілому представленні інформації (в текстовій чи візуальній формі), тобто спрощення як дизайну так і коду. Принцип «Чим менше, тим краще» вимагає від дизайнерів використання якомога меншої кількості елементів, які можуть захаращувати веб-сайт. Це стосується і функціональності сайту: надмірність заплутує користувача, ускладнюючи його роботу на сайті.

В більшості випадків важко всю інформацію, яку необхідно донести через сайт до кінцевого споживача скомпонувати так, щоб представити без лишніх компонентів, які часто пригнічують своєю кількістю та строкатістю. Пригнічує і відсутність можливості швидкого і зручного пошуку інформації на сайті. З шаленою швидкістю сьогодення брак часу не дозволяє користувачу витрачати його на пошук на одному сайті: Інтернет переповнений і іншими джерелами, тому дизайнер повинен знати як запросити користувача на сторінку і затримати його там якомога довше. Саме для цього і знадобиться мінімалізм.

Чим менше, тим краще

Основним принципом, який повинен враховувати дизайнер обравши концепцію мінімалізму є «чим менше елементів на сайті, тим краще».

Зосередьте увагу  на головних елементах, які виділятимуть найважливіше на сайті. Попереднє планування, підбір правильних елементів і відмова від додаткових спростить роботу ще на етапі побудови каркасу дизайну для майбутнього сайту.

Приклад мінімально дизайну сайту

Життєво важливі підказки тим, хто хоче дружити з мінімалізмом і які не будуть зайвими кожному творчому розуму пропонує промисловий німецький дизайнер Дітер Рамс.

Рамс стверджує, що хороший дизайн:

  1. інноваційний – використовує інноваційні технології;
  2. робить продукт корисним – підкреслює доцільність і функціональність;
  3. естетичний – красивий і покращує настрій;
  4. робить продукт зрозумілим – в кращому випаду це очевидно;
  5. ненав’язливий – нейтральний і дозволяє користувачу встановлювати свій власний стиль на ньому;
  6. чесний – не обіцяє того, що не забезпечує продукція;
  7. тривалий – завжди актуальний;
  8. продуманий до найменшої деталі;
  9. економний – зберігає ресурси і прості як фізичні так і візуальні;
  10. мінімальний, основну роль повинен займати продукт.

Мінімалізм у веб-дизайні стосується фактично всього: і типу оформлення, і інформаційного наповнення, і кольорів, і вільного простору, і вирівнювання, і малюнків, а в деяких випадках і мінімалізму викладення інформації. І максимальний мінімалізм потребує максимальної роботи дизайнера. Тому починати роботу у стилі мінімалізму треба з визначення доцільності даного стилю вашому проекту.

Автор Наталія

Опубліковано:
04/07/2015
Схожі публікації:
  • немає схожих публікацій