Бер
05

Як створити найкращий веб-додаток для вашого бізнесу. Частина 1

Автор: Наталія

веб-додаток для бізнесуПредставництво бізнесу в мережі Інтернет на сьогодні є необхідністю і найкращою рекламою. Тому для кожного суб’єкта підприємницької діяльності є доцільною автоматизація основних бізнес-процесів, реалізована у формі веб-сайту чи внутрішньої Інтранет-системи. Про це прогресивні власники бізнесу вже знають і впроваджують у свою роботу різні веб-застосування.

Тому розробка подібного веб-додатку повинна бути ретельно спланована і грамотно реалізована.

Незалежно від того, чи ви штатний розробник чи частина компанії, яка спеціалізується на розробкі веб-сайтів, ви працюєте в суворих обмеженнях бізнесу з обмеженим бюджетом і часом. Але це і стимулює, адже оперативний пошук правильного рішення завжди має вирішальне значення.

Значно полегшують процес пошуку оптимального рішення бізнес-питань наступні правила:

  1. зосередження на користувацьких завданнях, а не особливостях розробки
  2. не намагатися реалізувати все
  3. правильне формулювання питань ще до початку реалізації

Отож, розпочнемо з користувацьких завдань

Зосередження на користувацьких задачах, а не на особливостях їх реалізації

Коли Вам поставили задачу розробити веб-додаток, ви, зазвичай, розробляєте його. Вам не ставлять задачу розробити рішення певної бізнес-проблеми чи полегшити групі користувачів виконання специфічного завдання. Замість того ваша робота полягає в побудові визначеного додатку з додаванням певних функцій.

На жаль, це небезпечний підхід. Зосередившись на додатку, що розробляється, більша увага приділяється технології та функціональності, а не користувацьким потребам чи проблемі, котра повина бути вирішеною даним додатком.

Зробіть крок назад

Хороша команда розробників перед початком проекту повернеться на крок назад для визначення основних проблем, що ініціювали замовлення розробки додатку.

  • проведіть час з тими, хто буде використовувати додаток. Спостереження того, як користувачі виконують завдання, які ви намагаєтеся спростити є більш повчальним, чим довільний документ специфікації.
  • як не дивно, спілкування з тими, хто буде працювати з вашим додатком щоденно, дозволить сформувати більш ефективне рішення, чим сліпе виконання інструкцій замовників проекту.

Зробіть користувацьке тестування частиною процесу розробки

Користувацьке тестування є хорошим способом пізнання потреб користувача. Проект необхідно тестувати хоча б щомісячно протягом всього циклу розробки (при масштабних розробках), але процес тестування не повинен бути дорогим і тривалим. У кожному сеансі тестування повинні брати участь три-чотири користувачі і сеанс повинен бути завершеним протягом першої половини робочого дня. Це дозволить всій команді розробників залучитися до опитування користувачів під час обідньої перерви.

Додаткову інформацію про цей підхід можна почерпнути в книзі Стіва Круга “Как сделать сайт удобным. Юзабилити по методу Стива Круга” або переглянути демонстраційний відеофільм (англійською)

Читайте продовження

Автор Наталія

Опубліковано:
05/03/2015
Схожі публікації:
  • немає схожих публікацій