Січ
31

Веб-дизайн та кольорова гамма

Автор: Наталія

Веб-дизайн та кольорова гаммаКольори відіграють велике значення в кожному аспекті нашого життя і нерідко описують більше, як слова. Аналогічно, кольори відіграють важливу роль при розробці веб-сайту. Часто можна спостерігати, що сайт, незважаючи на великий функціонал і контент не в змозі залучити і втримати своїх відвідувачів. І це можливо через невідповідність кольорової гами дизайну сайту його призначенню. Тому проектувальник повинен правильно підібрати набір кольорів і врахувати можливість їх поєднання з іншими елементами веб-дизайну при розробці сайту. Перед вибором кольорів варто враховувати різні фактори і для цього необхідне розуміння кольорів і їх значення.

Червоний – потужний колір, позначає сильні емоції пристрасті, азарту, любові, енергії; стимулює тіло і розум. Використовується, щоб привернути увагу і спонукає користувача до швидшого прийняття рішення. У веб-дизайні досить популярний і використовується для виділення певних елементів, посилюючи до них увагу відвідувача.

Чорний колір, який найчастіше використовується для оформлення текстового контенту. Він підтримує витонченість, формальність і елегантність і може бути використаним на будь-якому сайті.

Синій з його королівським закликом і спокійним ефектом є хорошим кольором для веб-дизайну. Його поєднання з іншими кольорами, наприклад з червоним, жовтим, зеленим, надає бажаний ефект. Це найкращий колір для корпоративних сайтів.

Зелений – колір природи, росту, достатку і злагоди. Він є найкращим для рекламування природніх чи органічних товарів на сайті.  Для сайтів про здоров’я доречним буде саме цей колір.

Сірий – надає відчуття зрілості, серйозності, поміркованості, професіоналізму і якості. Він з успіхом може бути використаним для відображення саме цих якостей на сайті.

Коричневий – вважається земним, природнім, простим кольором. Він передає відчуття надійності, корисності і консерватизму. З іншої сторони він сприймається трохи скучно, але його можна комбінувати з більш яскравими кольорами. Цей колір також пов’язується з старовинними фотографіями, матеріалами і може застосовуватися для навіювання ностальгії.

Жовтий – хоча колір і асоціюється з енергією, яскравістю, обачністю, щастям і застосовується для захоплення уваги, але варто бути з ним обережним, оскільки зловживання призводить до негативних результатів. Надмірне його застосування не є приємним для відвідувача, що може його відлякати.

Оранжевий – теплий, яскравий колір, який асоціюється з енергією і яскравістю. Хоча він і менш агресивний, як червоний, але також використовується для привертання уваги і виділення важливих областей дизайну. Оранжевий без крику робить серйозний виклик. Оранжевий часто передає відчуття дружелюбності, а в умілих руках може зберегти серйозність і професіоналізм.

Фіолетовий зазвичай асоціюється з таємницею і духовністю, а глибокий фіолетовий – з процвітанням, багатством, роялті і благородством. Досить сильний колір, який в обережному використанні може забезпечити хороший контакт на сайт.

Білий добре поєднується з будь-яким кольором і асоціюється з чистотою, невинністю, добротою. І твердження, що біле є скучним у веб-дизайні – помилкове. Білий є хорошим, але непростим елементом гарного дизайну.

Щоб кольори з їх ефективністю викликали бажану реакцію відвідувачів, варто враховувати наступні чинники

  • Цільова аудиторія. При виборі кольорової гами веб-сайту дуже важливо знати правлення і потреби користувацької аудиторії.
  • Культурний контекст. Кожна культура по своєму трактує кольори. В одному поселені колір може викликати позитивні емоції, тоді як в іншому він несе негативне значення. Це впливає на вибір дизайну для сайтів, які обслуговують різні культури.
  • Читабельність . Для підвищення читабельності варто тримати рівновагу між кольорами фону і тексту. Використання кольорів повинно бути таким, щоб полегшити читання, зменшити навантаження на зір відвідувачів.
  • Чіткість. В додаток до читабельності чіткість також є важливим фактором. Частини сайту, які вимагають уваги повинні бути виділеними і легко впізнаватися користувачами.
  • Доступність. Оскільки сайт призначений для всіх, то варто подбати про кольори для будь-яких користувачів і таку кольорову комбінацію, яка дозволяє легко читати вміст.

Кольорові комбінації важливий аспект веб-дизайну і сайт з правильною комбінацією кольорів дозволить позитивно вплинути на відвідувачів. Адже кольори дійсно мають місце у створенні веб-сайту, і наші дизайнери можуть запропонувати вам найкращу їх комбінацію.

Автор Наталія

Опубліковано:
31/01/2015
Схожі публікації:
  • немає схожих публікацій